Japan: export auto's naar EG verminderen

BRUSSEL, 15 JULI. Japan is bereid de export van auto's naar de EG verder te beperken. Hierover hebben beide partijen gisteren in Brussel een akkoord bereikt. Over de omvang van de beperking bestaat nog geen overeenstemming.

De Europese Commissie wil de import dit jaar met 15 à 16 procent beperken, overeenkomstig de verwachte daling van de autoverkoop in de EG. Japan verwacht een daling van maximaal 10 procent op de Europese markt. De onderhandelaars zullen elkaar binnenkort weer ontmoeten.

Volgens anonieme zegslieden in Brussel zou Japan bereid zijn de export met 10 procent extra te beperken. De Europese onderhandelaar, Robert Verrue, zei gisteren dat de export van Japanse auto's in het tweede kwartaal al met 30 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Verrue is vooral in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië de verkoop van nieuwe auto's gedaald. In Nederland bedroeg de daling in het eerste halfjaar 22,4 procent.

De Europese Associatie van Autofabrikanten (ACEA) verwijt Brussel dat er drie maanden geleden op basis van te optimistische uitgangspunten is onderhandeld met de Japanners. Toen werd ervan uitgegaan dat de vraag naar nieuwe auto's met 6,5 procent zou dalen. De Japanners stemden toen in met een exportreductie van 9,4 procent ten opzichte van 1992. De ACEA zou graag zien dat het Japanse marktaandeel in Europa wordt bevroren op het niveau van vorig jaar (11,3 procent). Hierbij zijn inbegrepen de Japanse auto's die in de EG worden gemaakt. De Europese Commissie voelt hier niets voor. (AFP)