Italianen willen opheldering na ruzie met de VN

ROME, 15 JULI. Italië wil alleen blijven deelnemen in de VN-troepenmacht in Somalië als er opheldering komt over de aard van de missie in Somalië en over de Italiaanse rol daarin, zo heeft premier Carlo Ciampi vanmorgen gezegd.

In een rede tot een aantal kamercommissies reageerde Ciampi op de escalatie van het conflict tussen Italië en de Verenigde Naties over de VN-troepenmacht in Somalië, nadat de VN tot grote woede van Rome in het openbaar het vertrek van de Italiaanse bevelhebber in Mogadishu hadden geëist.

Minister van buitenlandse zaken Beniamino Andreatta zei “verbijsterd” te zijn over het VN-verzoek, dat kwam nadat Italië had gezegd dat de VN-missie onnodig gewelddadig optreedt en na verwijten aan de Italiaanse troepen dat zij in Somalië hun eigen weg gaan.

Op een persconferentie gisteren in New York zei de Keniaan Kofi Annan, ondersecretaris-generaal van de VN en belast met de vredesmissie, te hopen dat de Italiaanse commandant, generaal Bruno Loi, “zo snel mogelijk” wordt teruggeroepen. “Niet één keer heeft generaal Loi gehoorzaamd aan de orders van het opperbevel”, zei Annan. “Hij luisterde alleen naar de instructies vanuit Rome.”

Andreatta vertelde gisteravond dat hij dinsdag al met VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali over Loi heeft gesproken. Boutros-Ghali had er toen op aangedrongen dat het vertrek van Loi, gepland voor eind augustus, zou worden vervroegd. Volgens Andreatta was afgesproken dat Italië hier een paar dagen over zou nadenken.

Rond het middaguur zei Andreatta in de Senaat dat Boutros-Ghali gisteravond telefonsich zijn excuses heeft aangehboden voor de uitspraak van Annan. Die wordt hier als een beledigende doorkruising van die eerdere afspraak ervaren, en als een poging de meningsverschillen over het optreden van de VN-troepenmacht toe te spitsen op personen. “Waar het echt om gaat is het meningsverschil tussen de Italiaanse regering en de Verenigde Naties over de manier waarop de humanitaire missie in Somalië wordt opgevat en uitgevoerd”, zei minister van defensie Fabio Fabbri.

Indirect hebben Italiaanse autoriteiten toegegeven dat Loi met twee commandolijnen te maken had: die van het opperbevel van de VN-troepenmacht, en die van Rome. “Hij trad nooit op eigen houtje op”, zei Fabbri over Loi. “Hij volgde de instructies van de Italiaanse regering op.”

“Wij zijn van mening dat het VN-commando op een andere manier opereert ten opzichte van de (humanitaire) doelen die ons hebben overtuigd om deel te nemen”, zei generaal Domenico Corcione, de voorzitter van de chefs van staven. Hij erkende dat Loi formeel de Turkse commandant van de VN-troepenmacht moet gehoorzamen. Premier Ciampi heeft gisteren een missie naar Somalië gestuurd die de meningsverschillen binnen het VN-commando moet onderzoeken.

Minister Fabbri zei gisteravond voor de Italiaanse televisie dat generaal Loi vorige maand had voorgesteld krijgsheer Mohamed Farah Aideed te arresteren omdat hij daarvoor goede mogelijkheden zag, maar dat het opperbevel van de VN had geantwoord dat Italiaanse troepen zich moesten houden aan de taken die ze kregen opgedragen.