ING berispt directeur van Leids bijkantoor

ROTTERDAM, 15 JULI. ING Bank heeft een directeur van haar Leidse bijkantoor na een intern onderzoek schriftelijk berispt wegens “vermenging van privé-belangen en zakelijke belangen”. Dit heeft een woordvoerder van ING Bank vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Volkskrant.

De kantoordirecteur zou privé op "enkele honderdduizenden' aandelen hebben ingeschreven bij een aandelenemissie van het vleeswerkende bedrijf Homburg. Die aandelen zou hij later hebben doorverkocht. Homburg stond tot vorig jaar aan de beurs genoteerd. De toenmalige NMB - nu ING Bank - verzorgde de emissie. Daardoor kan de directeur gebruik hebben gemaakt van het gebruik dat de bank die een emissie verzorgt de koers van de aandelen in de periode daarna ondersteunt. Homburg zelf is overigens vorig jaar bankroet gegaan.

De ING-woordvoerder ontkent dat de directeur misbruik heeft gemaakt van voorwetenschap, maar stelt dat “de betrokkene zijn zakelijke- en privébelangen niet genoeg uit elkaar heeft gehouden”. Volgens de woordvoerder is er geen strafbaar feit geconstateerd bij het interne onderzoek. De directeur zal niet worden geschorst.

Nadat een aantal NMB-medewerkers in opspraak kwam wegens het vermoeden van misbruik van voorwetenschap, voerde de ING-Bank vorig jaar een strenge compliance-regeling in. Volgens die regeling moeten medewerkers hun persoonlijke beleggingsactiviteiten vooraf melden aan een daarvoor speciaal aangestelde functionaris.