"In Nederland maar één procent aan de soft drugs? Grote onzin!'

"Wat ik van het ochtendprogramma vond?' De Zweedse geneeskundestudente Marie Hansson (22) kijkt pijnlijk betrapt. "Ik lag nog in m'n bed', bekent ze, "het was erg laat geworden.'

Na een enerverende kennismaking met het Amsterdamse caféleven waren ze nog naar een feestje in Delft gegaan. De vogels begonnen al te fluiten toen ze thuiskwamen. Marie Hansson was trouwens niet de enige die het deze ochtend liet afweten. In het zaaltje van de schoolartsendienst in de Utrechtse achterstandswijk Ondiep zitten slechts elf van de achttien deelnemers aan de Medical Summer School op tijd klaar voor het college van schoolarts Ben Rensen. Halverwege de ochtend sluipt er nog een schuldbewuste studente binnen, de rest voegt zich tijdens de lunch bij het gezelschap. Het sociale programma loopt in elk geval naar wens, zo stellen de organisatoren tevreden vast. Bij zo'n overvol programma wordt het de deelnemers graag vergeven dat ze een keer verzuimen.

Voor de vierde keer organiseert de vakgroep Algemene Gezondheidszorg en Epidemiologie van de Rijksuniversiteit Utrecht een internationale Medical Summer School. Dit jaar zijn daar geneeskundestudenten uit ondermeer Polen, Zweden, Litouwen, Egypte, Turkije, Hongarije en Oostenrijk op afgekomen. Gedurende drie weken volgen ze een intensief programma van lezingen en excursies waarin vrijwel alle facetten van de Nederlandse gezondheidszorg aan bod komen. Ze maken kennis met de organisatie van de gezondheidszorg, het verzekeringssysteem, de rol van de huisarts in de eerste lijn, de bejaardenzorg; er staan bezoeken op het programma aan de bloedtransfusiedienst en de Riagg, ze krijgen voordrachten over patiëntenrechten en alternatieve geneeswijzen en er wordt gediscussieerd over hete hangijzers als euthanasie, prenatale diagnostiek en hulp aan drugsverslaafden. In kleine groepjes bezoeken ze verschillende afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Utrecht en in de laatste week kunnen deelnemers die dat willen een aantal colleges volgen op het gebied van interne geneeskunde. Na deze lange en vermoeiende dagen staat hen nog een uitgebreid sociaal programma te wachten, want het is tevens de bedoeling dat ze iets te zien krijgen van het leven in Nederland.

"Ik wil graag reizen en ik steek hier veel op over mijn vak', motiveert de Poolse Koryna Pekala (23) haar komst naar de Medical Summer School. Ze vindt de situatie in de Nederlandse gezondheidszorg erg hoopgevend voor haar eigen land. "Wij zitten midden in de veranderingen, hier zie je dat bepaalde oplossingen werken in de dagelijkse praktijk.' De functie van de huisarts is betrekkelijk nieuw voor haar en ook de aandacht voor psycho-sociale problemen in de medische praktijk vindt ze opmerkelijk. "De artsen bij ons hebben het al zo druk om hun werk een beetje georganiseerd te krijgen dat ze geen tijd hebben om naar de problemen van hun patiënten te luisteren.'

Over onderwerpen als kindermishandeling en seksueel misbruik, waarover een groot deel van de lezing van schoolarts Ben Rensen handelde, hoor je in Polen heel weinig, vindt Koryna. "Maar het bestaat natuurlijk ook bij ons en ik vind dat je als dokter moet weten dat zoiets kan voorkomen.'

Haar landgenoot Rafal Mazur (23) is nog vol van het verhitte debat dat de dag ervoor heeft plaatsgevonden op de Amsterdamse GG&GD, waar onder leiding van directeur H. Rengelink werd gediscussieerd over het drugs- en aidsbeleid in de hoofdstad. "Grote onzin', zo kwalificeert Mazur de opvattingen en de cijfers die Rengelink te berde bracht. "Minder dan 1% van de bevolking zou soft drugs gebruiken, maar op de studentenflat in Utrecht waar ik nu woon, gebruikt bijna iedereen wel eens soft drugs.'