Grootste kunstroof ooit bij Nederlandse particulier

ROTTERDAM, 15 JULI. Uit een woning in Wassenaar hebben dieven begin deze maand 22 schilderijen gestolen met een gezamenlijke waarde van 1,3 miljoen gulden. Het gaat om werken van schilders als Breitner, Mauve, Maris, Koekoek, Schelfhout en Israels. Volgens een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst, waar alle kunstdiefstallen geregistreerd worden, is het nooit eerder in Nederland voorgekomen dat bij een particulier zoveel kunst met zo'n hoge waarde gestolen is.

De diefstal is gepleegd tussen 3 en 7 juli, toen de bewoners met vakantie waren. De diefstal werd pas ontdekt doordat een buurvrouw een raam in het huis open zag staan en de politie alarmeerde. De alarminstallatie zou niet gewerkt hebben. Van de daders ontbreekt ieder spoor, aldus de politie in Wassenaar. Sporen van braak zijn er nauwelijks.

De politie kan niet zeggen of het om een gerichte inbraak ging. De bestolen eigenaar, die onmiddellijk teruggekeerd is van vakantie, is wel die mening toegedaan. In een interview in het Leidsch Dagblad zegt de man, die anoniem wil blijven, dat hij vermoedt dat de dieven precies wisten wat ze moesten hebben: de minder waardevolle schilderijen lieten ze immers hangen. Ook nog ingepakte doeken zijn gestolen.