Geding over contact EBI-gedetineerde

ROTTERDAM, 15 JULI. Een man die in de Extra Beveiligde Inrichting van De Marwei in Leeuwarden is gedetineerd, eist in kort geding dat hij ongestoord met zijn advocate kan spreken.

Zijn advocate, mr B. Ficq, ontdekte begin vorige maand dat haar gesprekken met haar cliënt in de Marwei niet alleen werden afgeluisterd, maar ook werden opgenomen. Aanvankelijk beweerde de gevangenisdirectie dat zulks voorschrift was, Justitie sprak dit echter tegen. De Marwei heeft nu aangeboden dat de advocate met haar cliënt mag praten “onder visueel toezicht” van bewakers. Andere mogelijkheden zijn dat ze met een collega de man bezoekt dan wel via de intercom met haar cliënt praat. Mr. Ficq stelt zich op het standpunt dat raadsman en cliënt onbelemmerd met elkaar moeten kunnen communiceren. Het kort geding dient vandaag in Den Haag.