Fujitsu wil 6000 banen opheffen

Fujitsu, de grootste computerproducent van Japan, wil het aantal banen bij de moedermaatschappij verminderen met 6000.

Op het ogenblik werken er 54.400 mensen. Het besluit houdt verband met de vermindering van de omzet, zo heeft Fujitsu laten weten.

De komende twee à drie jaar zullen werknemers van de moedermaatschappij worden overgeplaatst naar dochterbedrijven. Verder kunnen er jaarlijks 2000 banen verdwijnen doordat werknemers met pensioen gaan en zullen er minder nieuwe employees worden aangenomen.

De omzet van het concern is niet alleen verminderd door de trage groei van de Japanse economie. Fujitsu heeft ook te lijden van het verschuiven van de vraag van grote computers, waarmee de meeste omzet wordt behaald, naar krachtige personal computers. In het eind maart afgesloten boekjaar leed het concern een verlies van 32,6 miljard yen (585 miljoen gulden), het eerste negatieve resultaat sinds 45 jaar.