Foto: CHENGDU - Op de illegale effectenbeurs in ...

Foto: CHENGDU - Op de illegale effectenbeurs in Chengdu (provincie Sichuan) proberen veel Chinezen hun aandelen te verkopen.

De prijzen zijn ingezakt in verband met de begin juli door de overheid aangekondigde plannen de beurs te reorganiseren. De Chinese overheid wil op korte termijn drie grote makelaarsbedrijven oprichten die als voornaamste taak krijgen vraag en aanbod op de binnenlandse effectenmarkten beter op elkaar af te stemmen en koersregulerend op te treden. Mede door de overstelpende belangstelling van Chinese beleggers, die zich de afgelopen maanden massaal op de aandelenbeurs hebben gestort in de verwachting daar snelle koerswinsten te behalen, liep het daar fors uit de hand. Bovendien is de Chinese regering van mening dat de obligatiemarkt tot leven moet worden gewekt. Nu worden de meeste gelden ingezet voor de aankoop van aandelen en onroerend goed. De bedoeling is dat hoeklieden de markten kunnen stabiliseren wanneer dat nodig is. Die aankondiging veroorzaakte flinke verwarring omdat er geen toelichting bij werd gegeven. Vorige maand braken in Shenzhen, één van de twee Chinese steden waar een officiële effectenbeurs functioneert, zelfs straatrellen uit door onvrede over de toewijzing bij aandelenemissies. (Foto Jan Banning)