Feyenoord ziet ziet geen probleem

ROTTERDAM, 15 JULI. Landskampioen Feyenoord moet tot 1 september wachten voordat bekend is wie de tegenstander is in de eerste ronde van de Europa Cup voor landskampioenen. Dan hebben Partizan Tirana uit Albanië en Akranes uit IJsland de twee duels gespeeld in de voorronde van de Europa Cup 1 om uit te maken wie 15 en 29 september de tegenstander is van de Rotterdammers, die eerst een uitwedstrijd spelen.

Twee seizoenen geleden speelde Feyenoord ook tegen Tirana. De uitwedstrijd eindigde destijds in 0-0, waarna Peter Bosz enkele minuten voor tijd in De Kuip voor de enige treffer zorgde. Kwalitatief moeten de Albanezen niet al te hoog worden aangeslagen en hetzelfde geldt voor Akranes. Trainer Wim van Hanegem liet dan ook weten dat het Feyenoord niet al te veel moeite mag kosten zich te plaatsen.

Bekerwinnaar Ajax wacht een confrontatie met Hajduk Split, een duel dat waarschijnlijk wordt gespeeld in de hoofdstad Zagreb. Split ligt vlakbij de grens met Bosnië-Herzegowina. Hajduk eindigde in de kleine competitie van Kroatië als tweede, op zeven punten van Croatia Zagreb. Hajduk, dat in 1976 al eens tegen PSV speelde en toen onder leiding stond van trainer Ivic, kreeg pas dinsdag te horen dat het mocht meedoen.

FC Twente lootte het moeilijkst, met de Duitse recordkampioen Bayern als tegenstander. De Zuidduitsers, twaalfvoudig landskampioen en bezitter van vier Europese bekers (EC 1 1974, '75 en '76, EC 2 1967), lieten afgelopen seizoen de crisis achter zich en verloren op de laatste speeldag de titelstrijd van Werder Bremen, zoals PSV het kampioenschap aan Feyenoord verspeelde.

Ook PSV treft een Duitse club in de eerste ronde van de UEFA Cup. Tegenstander is Karsruher SC. PSV-trainer Aad de Mos zei: “Karlsruhe heeft Europees geen naam, maar is inhoudelijk sterk. Ik heb ze vorig seizoen wel zien spelen.” De Mos was destijds werkloos en bezocht her en der in Europa wedstrijden. “Karlsruhe heeft niets te verliezen. Je moet gewoon goed zijn als je je in Duitsland kunt plaatsen voor Europees voetbal.”

Vitesse begint als enige club met een thuiswedstrijd tegen Norwich City.