Duitse rente niet lager: franc valt verder terug

AMSTERDAM, 15 JULI. De Bundesbank, de Duitse centrale bank heeft de rentetarieven vanmiddag onveranderd gelaten. Een Duitse renteverlaging werd geacht de recente spanningen onder de Europese valuta's te verminderen. Na het bericht viel de Franse franc naar een koers van 32,92, vlak boven de bodemkoers in het Europese Monetaire Stelsel.

De Deense centrale bank heeft vanmorgen de beleningsrente, het leidende geldmarkttarief, verhoogd van 7,8 procent naar 9 procent om de Deense kroon te steunen. De kroon werd deze week het slachtoffer van de onrust op de valutamarkten rond de Franse franc. De Deense renteverhoging maakt het speculeren op een devaluatie van de kroon minder aantrekkelijk voor beleggers.

Bij eerdere aanvallen op de kroon, in het najaar van vorig jaar en begin dit jaar, was het Deense rentewapen succesvol bij het verdedigen van de munt. De koers van de kroon stond tegen het middaguur op 28,940 gulden per 100, iets hoger dan de slotkoers van gisteren, maar nog steeds vlak boven de bodemkoers in het EMS.

De Bundesbank liet vanmiddag weten dat ook het streefdoel voor de geldhoeveelheid, de M3, niet is verruimd. Daarmee gaf de bank aan dat het strakke monetaire beleid niet wordt verlaten.

Na de nieuwe uitbarsting van onrust op de valutamarkten rond de Franse franc en de Deense kroon gistermiddag, wachtten handelaren vanochtend de uitkomst af van de Bankraad van de Bundesbank, die vanmiddag vergaderde. Door het uitblijven van een Duitse renteverlaging werden nieuwe spanningen verwacht.

Na het ontkennende bericht uit Frankfurt kwamen zowel de Franse franc als de Deense kroon opnieuw onder vuur. De Nederlandsche Bank greep gisteren samen met de Deense centrale bank in met steunaankopen om de Deense kroon te steunen. De Nederlandse centrale bank is volgens de spelregels van het EMS verplicht in te grijpen omdat de gulden de sterkste munt is in het stelsel en de zwakkere munten als eersten tegenover de gulden door de bodemkoers zakken. De laatste maal dat een ingreep van de Nederlandsche Bank werd gesignaleerd was begin dit jaar, toen het Ierse punt onder druk stond en later moest devalueren. De Bundesbank steunde gisteren de Franse franc.