Belastingvrij inkopen geeft 40 pct voordeel

ROTTERDAM, 15 JULI. Belastingvrij kopen van rookwaren, sterke drank en cosmetica op luchthavens levert gemiddeld genomen een prijsvoordeel op van omstreeks 40 procent. Dat constateert Konsumenten Kontakt aan de hand van een onderzoek op acht Europese luchthavens.

Verreweg het voordeligst zijn de tax free winkels op de Spaanse vliegvelden. Onmiddellijk daarna volgt Schiphol, maar de Nederlandse luchthaven is voor het onderzochte pakket artikelen toch nog circa 14 procent duurder dan de luchthavens in Spanje. Toch zijn artikelen gekocht in de tax free shops op Schiphol gemiddeld 42 procent goedkoper dan hetzelfde pakket aangeschaft in gewone Nederlandse winkels. Concreet komt dat voordeel neer op ruim 58 procent voor tabaksprodukten, 43 procent voor sterke drank en 37 procent voor cosmetische artikelen.

Als duurdere belastingvrije winkels komen uit het onderzoek Heathtrow (Londen) en Kopenhagen tevoorschijn. Een pakje halfzware shag van Samson is op Heathrow zelfs zeven gulden duurder dan in de gewone Nederlandse sigarenwinkel.

Ook tijdens de vlucht bieden chartermaatschappijen vakantiegangers belastingvrije produkten aan, al gaat het daarbij om een beperkt assortiment. Die aan boord verkochte produkten blijken niet veel duurder te zijn dan dezelfde artikelen uit de tax free winkels op Schiphol. Sigaretten en shag zijn één à twee gulden per pakje duurder, sommige dranken zijn evenwel weer wat goedkoper.