Beieren wil aandelen in bedrijven kwijt

BONN, 15 JULI. De regering van Beieren gaat binnenkort voor een kleine drie miljard mark een deel van haar industriële aandelen verkopen. Van de opbrengst wil zij een bedrag van 700 miljoen gebruiken voor het universitair onderwijs in de deelstaat, de rest voor dekking van haar budget. De regering wil onder meer 8,6 procent aandelen verkopen in het lucht- en ruimtevaartconcern Dasa, een dochter van Daimler-Benz en "moeder' van Fokker, en 7,9 procent van haar aandelen in de energieproducent Bayernwerk.

Dit hebben de Beierse minister-president Stoiber en zijn minister van financiën, Georg von Waldenfels, gisteren bevestigd. De regering in München wil nog dit jaar gebruik maken van het aanbod van Daimler om ook de laatste 8,6 procent Dasa-aandelen te kopen (voor circa 400 miljoen mark). Een veel groter bedrag, omstreeks 1,8 miljard mark, is gemoeid met de verkoop van de aandelen in Bayernwerk AG, die worden overgenomen door het snel groeiende industrie- en handelsconglomeraat Viag (jaaromzet '92: 24,3 miljard).

Voor de korte termijn is afgesproken dat Viag zijn hoofdkantoor uit Bonn verplaatst naar München en dat de Beierse regering een pakket van 50 procent houdt in Bayernwerk (omzet '92: 6,4 miljard). Waldenfels liet gisteren echter uitkomen dat de deelstaat van plan is later meer aandelen Bayernwerk aan Viag te verkopen. Samensmelting en internationalisering van beide concerns, onder leiding van Viag, is de uiteindelijke bedoeling. Naar de cijfers van 1992 gerekend zou dan een (Beierse) gigant ontstaan met een jaaromzet van meer dan 30 miljard mark. Een gigant die via Bayernwerk ook een been heeft in de civiele nucleaire industrie en de - politiek omstreden - stroomlevering uit atoomcentrales.

Onder het dak van Viag zijn dochters van nationale en internationale bedrijven te vinden als Thyssen (staal, gas, fabrieksbouw), de Klöckner handelmaatschappij (niet: de noodlijdende staaltak), Kühne & Nagel (transport/reizen), Trostberg (Chemie), Continental Can (verpakkingen) Voorts: vele papier-, stroom-, gas-, water- en elektro-industriebedrijven en enkele maatschappijen op het gebied van verzekering, advisering en financiering.

De nieuwe Beierse privatiseringsstap maakt deel uit van een al langer lopend programma. Onder de in 1988 overleden premier Franz-Josef Strauss had de Beierse staatsregering jarenlang mede via eigen deelnemingen de industriële ontwikkeling sterk gestimuleerd, juist ook op het gebied van de vliegtuigbouw (Airbus), ruimtevaart en kernenergie. Nu gaat een privatiseringsgolf niet alleen door Beieren maar door heel Duitsland. Spectaculairste voorbeelden: de geplande privatisering van de Lufthansa, de Telekom en - als mammoetproject voor dit decennium - de spoorwegen.

    • J.M. Bik