Acties van schippers kosten miljoenen

ROTTERDAM, 15 JULI. De acties van de binnenschippers kosten de Nederlandse veevoederfabrikanten circa twee miljoen gulden per week. Dit heeft secretaris H. Heuven van de Nederlandse Vereniging van Mengvoederfabrikanten (FNM) verklaard. Niet alleen de transportkosten van de grondstoffen zijn sterk gestegen, ook de prijzen van de stoffen zèlf schieten omhoog, wegens een “kunstmatige krapte”.

De Nederlandse veevoederfabrikanten ontvangen iedere week 300.000 ton grondstoffen. De binnenschippers vervoeren ongeveer de helft (150.000 ton) over het water. Door de acties van de schippers ligt dit transport nagenoeg stil, waardoor de veevoederfabrikanten gebruik moeten maken van vrachtwagens. De vervoersprijs van een ton grondstoffen over de weg ligt ongeveer vijftien gulden hoger dan over het water, aldus Heuver.

Ook de prijzen van de grondstoffen zelf zijn de afgelopen dagen met gemiddeld negen procent gestegen. De prijs van Braziliaans sojaschroot steeg van 440 gulden per ton naar 480 gulden en de prijs van Braziliaanse citrusplanten van 230 gulden per ton naar 255 gulden. Dit is mede te danken aan de stakingen van de binnenschippers, benadrukt Heuver. De grondstoffen die in de havens worden aangeleverd, worden immers niet verscheept. Hierdoor zouden de prijzen van de voorraden in het binnenland stijgen.

Volgens de FNM verschillen de voorraden grondstoffen die een fabrikant heeft opgebouwd sterk, maar komt een aantal fabrikanten over een week in de problemen. Nederland kent 350 vestigingen van veevoederfabrikanten. Zij zijn de grootste klant op de schippersbeurs. Heuver hekelt de acties van de schippers. “Wij willen een ongestoorde aanvoer van grondstoffen. Maar de schippers maken dit onmogelijk door telkens actie te voeren en onze kosten omhoog te jagen.”

In totaal zijn 734 schippers op de zogenoemde "locaties' aanwezig. De acties krijgen een steeds grimmiger karakter. Op de sluizen bij Terneuzen, waar de harde kern van de actievoerders ligt, is nu permanent politie aanwezig. Negen werkwillige schippers voeren gisteren terug naar Sas van Gent, nadat ze bij Terneuzen waren bedreigd door de actievoerders. De negen schippers hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

De burgemeester van Terneuzen heeft woedend gereageerd. Eerder had hij met de actievoerders afgesproken dat zij geen geweld meer zouden gebruiken, nadat de acties afgelopen weekeinde uit de hand liepen. Gisteren bezetten tientallen actievoerders het bevrachtingskantoor Benenga in Rotterdam. Het kantoor zou volgens de schippers buiten de beurs om lading aanbieden.