Aanhoudende vraag koopwoningen

NIEUWEGEIN, 15 JULI. Dankzij de aanhoudende rentedalingen en de stijgende huren houdt de vraag naar koopwoningen aan. In het afgelopen halfjaar werden 36.300 woningen gekocht, acht procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De prijs van een woning steeg gemiddeld met een zelfde percentage, naar 206.800 gulden.

Het aantal dagen dat een huis te koop staat liep terug van 85 dagen in 1992 tot 69 dagen in de eerste helft van dit jaar, zo heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bekendgemaakt.

De prijs van eengezinswoningen in de prijsklasse van 150.000 tot 250.000 gulden steeg meer dan de prijs van de overige woningen. Omdat de huren blijven stijgen is het voor veel huurders aantrekkelijk de overstap naar woningen in deze prijsklasse te maken. Bovendien is eerder dit jaar de twee-verdienersregeling voor toekenning van gemeentegarantie gewijzigd. Een tweede inkomen kan nu voor de volle dertig jaar, veelal de looptijd van de hypotheek, meetellen.

Dankzij de lage rentestand zijn veel mensen in staat een duurder huis te kopen. Hierdoor ontstaat doorstroming op de woningmarkt.

De NVM dringt er bij gemeenten op aan geen gebruik te maken van hun recht op winstafdracht bij de verhuizing van bewoners van een premie-A woning naar een ander gelijkwaardig of duurder huis. Een grote groep eigen-huisbezitters kan ten gevolge van het antispeculatiebeding niet verhuizen. Bij aankoop van een ander huis met dezelfde waarde betekent het antispeculatiebeding dat tienduizenden guldens op de verhuizing moeten worden toegelegd. De makelaars vinden deze situatie onredelijk omdat het beleid dat zoveel mogelijk doorstroming op de woningmarkt moet plaatshebben daardoor in gevaar komt.