Vijandig onthaal Straatsburg voor Chasboelatov

STRAATSBURG, 14 JULI. De voorzitter van het Russische parlement, Ruslan Chasboelatov, heeft gisteren een uiterst vijandige ontvangst gekregen in het Europese Parlement in Straatsburg.

Oppositie tegen de komst van Chasboelatov, verklaard tegenstander van de hervormingspolitiek van de Russische president Jeltsin, leidde er toe dat de parlementsvoorzitter uiteindelijk niet werd ontvangen door Egon Klepsch, de voorzitter van het Europese Parlement. Tegen zijn eigen zin in was Klepsch "verhinderd' en stuurde een plaatsvervanger. Chasboelatov arriveerde maandag - vergezeld van zijn lijfarts en vier lijfwachten - in Straatsburg aan het hoofd van een delegatie Russische parlementariërs voor een regulier en allang geleden gepland bezoek aan hun Europese collega's. Onder anderen het Britse Conservatieve parlementslid Bethell fulmineerde sterk tegen een officiële ontvangst van Chasboelatov. “Ga geen ontmoeting aan met deze man, laat je niet samen met hem fotograferen en geef hem niet de legitimiteit die hij zoekt”, zei Lord Bethell. “Onze sympathie gaat uit naar de gekozen president van Rusland, en niet naar een mafioso en zijn gewapende mannen.” Ook voor de christen-democratische EVP-fractie had Chasboelatov er beter aangedaan weg te blijven en iemand anders de Russische delegatie te laten leiden. “We zullen ons nooit laten gebruiken in de strijd van Chasboelatov tegen zijn eigen democratisch gekozen president. We zullen hem dat zeer duidelijk maken”, aldus het Nederlandse parlementslid Jean Penders.