Veiligheidsraad praat over nieuwe sancties tegen Joegoslavië

NEW YORK/SARAJEVO, 14 JULI. De Derde-wereldleden van de Veiligheidsraad willen een verdere verscherping van de sancties tegen Joegoslavië. Ze willen een volledige boycot van alle handel met Joegoslavië, inclusief die in humanitaire goederen, als de Bosnische Serviërs doorgaan met het blokkeren van humanitaire hulp.

Dat maakte gisteren de Venezolaanse ambassadeur bij de VN bekend, nadat Thorvald Stoltenberg, namens de VN co-voorzitter van de Joegoslavië-conferentie, de raad verslag had uitgebracht van de recente ontwikkelingen in Bosnië en daarbij onder andere had stilgestaan bij de problemen die de internationale hulporganisaties ondervinden bij de voedselbevoorrading. Die bevoorrading wordt bemoeilijkt door de gevechten in diverse delen van Bosnië en door de uitputting van de financiële middelen van de hulporganisaties, maar ook door de blokkade door de strijdende partijen.

Venezuela en de andere Derde-wereldleden van de Veiligheidsraad, Djibouti, Marokko, Pakistan en Kaapverdië, hebben een voorlopig akkoord bereikt over een voorstel om de grenzen van Joegoslavië hermetisch af te sluiten. Sinds mei vorig jaar zijn sancties tegen Joegoslavië van kracht, die onder andere voorzien in een handelsembargo. Leveranties van voedsel en geneesmiddelen zijn echter uitgezonderd van dit embargo.

De vertegenwoordigers van zeventien leden van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) zijn het in Islamabad eens geworden over een “actieplan” dat voorziet in het sturen van militairen naar Bosnië. Zeven landen hebben troepen toegezegd. Iran beloofde zelfs maximaal tienduizend man. De andere contingenten werden toegezegd door Pakistan, Bangladesh, Maleisië, Tunesië, Turkije en de Palestijnse delegatie. Andere landen, zoals Algerije, willen eerst opheldering over het mandaat van de troepen voordat ze een contingent willen leveren.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken reageerde gisteren negatief op de Iraanse toezegging. In een informele verklaring maakte een woordvoerder van het ministerie duidelijk dat de komst van Iraniërs in Bosnië “belangrijke problemen” zou veroorzaken. Volgens de Amerikaanse regering groeit de invloed van Iran onder de Bosnische moslims en zouden andere contingenten van de internationale vredesmacht in Bosnië in moeilijkheden kunnen komen als de Iraniërs de Bosnische moslims tot “eventuele terroristische daden” zouden inspireren.

De Bosnische moslims hebben gisteren in Mostar (Herzegovina) een nieuw offensief ontketend tegen de Bosnische Kroaten. Gisteren was sprake van hevige artillerieduels en straatgevechten in de zuidelijke voorsteden van Mostar. In de stad is volgens een VN-woordvoerder sprake van een opleving van de "etnische zuivering' jegens de moslims. Honderden mannen zijn de afgelopen dagen door de Kroaten opgepakt en weggevoerd, vrouwen en bejaarden werden uit hun woningen verdreven. Bovendien ontzeggen de Kroaten internationale hulporganisaties al een week lang de toegang tot de stad.

De leiding van het Bosnisch-Kroatische leger (HVO) heeft gisteren gemeld 85 officieren en soldaten te hebben gestraft wegens “onbehoorlijk gedrag”, zoals plundering en brandstichting.

In het zuidoosten van Bosnië hebben de Bosnische Serviërs de moslims gisteren verder teruggedreven. Nadat ze eerder al onder persoonlijke leiding van hun opperbevelhebber, generaal Mladic, de strategisch belangrijke stad Trnovo hadden veroverd, namen ze gisteren enkele dorpen in de omgeving in. Als gevolg van de val van Trnovo is de laatste verbinding tussen Sarajevo en de moslim-enclave Gorazde afgesneden. (Reuter, AFP, AP)