Van Halteren koopt defensiepoot Daf

ROTTERDAM, 14 JULI. Het metaalbedrijf Van Halteren in Bunschoten neemt, vooralsnog als enige aandeelhouder, de defensiepoot van het oude Daf, Daf Special Porducts, over. Hierover is gisteren een definitief akkoord bereikt. De overname betekent dat voor 65 van de nu nog 230 medewerkers van Special Products hun baan verliezen. Alle medewerkers hadden sinds het faillissement van het oude Daf een tijdelijk arbeidscontract.

Met de overneming komt een eind aan vijf maanden onzekerheid over de toekomst van Daf Special Products. De directie van het bedrijf, dat onder andere militaire voertuigen en onderstellen voor vliegtuigen maakt, heeft samen met de bewindvoerders van Daf de afgelopen maanden onderhandeld met een consortium van bedrijven. De laatste week ontstond in die overnamegesprekken dusdanige vertraging dat Van Halteren Metaal, dat tot het consortium behoorde, besloot Special Products vooralsnog alleen over te nemen. Toetreding van andere partners op een later tijdstip wordt evenwel niet uitgesloten.

Van Halteren heeft acht bedrijven in Nederland, drie in de VS en een verkoopkantoor in Singapore. De onderneming is gespecialiseerd in toelevering aan de defensie- en luchtvaartindustrie en behaalde vorig met circa 400 man personeel een omzet van 125 miljoen gulden.

De overname van Daf SP past goed in de lange termijn- en acquisitiestrategie van Van Halteren. Het betekent een verbreding op het terrein van hydraulische techniek en luchtvaartonderdelen.

Daf Special Products wordt onder dezelfde naam voortgezet in een nieuwe onderneming die begint met een orderportefeuille ter waarde van 100 miljoen gulden. Het bedrijf heeft uitzicht op belangrijke orders die voortvloeien uit compensatieverplichtingen in verband met nog aan te schaffen defensiematerieel door het ministerie van defensie.