TOMATENSOEP MET DRAGON

Een soep van verse tomaten met kruiden; alsof je de zon op tafel zet! Laat overgebleven dragontakjes enkele weken trekken in wijnazijn en u heeft een heerlijkje dragonazijn voor vele salades.

Voorgerecht voor 4 personen:

1 kilo tomaten

1 sjalotje

voor de liefhebber: 1 teentje knoflook

2 eetlepels (olijf)olie

8-10 takjes dragon (of een klein bosje)

een halve liter bouillon (desgewenst van een tablet)

2 laurierbladeren, snuf (verse) tijm

zout, peper

3/4 deciliter slagroom

Was de tomaten en snijd ze doormidden of in kwarten. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Verwarm de olie in een pan en fruit daarin de snippers gedurende een minuut. Smoor de stukken tomaat even mee. Snijd de blaadjes van de dragon fijn en roer een eetlepel van het snijsel door de stukken tomaat. Voeg de bouillon, de laurierbladeren en de tijm toe en breng het vocht aan de kook. Laat de soep 20 - 30 minuten zachtjes koken. Haal de laurierbladeren weg. Pureer de soep in een foodprocessor of met een roerzeef en schenk haar terug in de pan. Breng de soep met zout, peper en nog iets dragon op smaak. Klop de slagroom lobbig, roer nog wat fijngesneden dragon erdoor. Serveer de room apart. Eet stokbrood of geroosterd brood bij de soep.

    • Annelène van Eijndhoven