Reynolds houdt recht op 50 miljoen

COLUMBUS, 14 JULI. De atleet Harry “Butch” Reynolds behoudt zijn recht op een schadevergoeding van ongeveer vijftig miljoen gulden van de internationale atletiekfederatie IAAF. Dat heeft een federale rechter in Columbus, Ohio, gisteren beslist. Rechter Joseph Kinneary verwierp daarmee een beroep van de bond.

De IAAF had tegen de eerdere uitspraak van de rechter geprotesteerd, omdat de bond vindt dat civiele rechtbanken geen rechtsbevoegdheid hebben over de internationale federatie.

Het Reynolds-kamp is ervan overtuigd dat de atleet zijn geld krijgt. Zijn advocaten proberen de schade te verhalen op bedrijven die zakendoen met de IAAF. Ze achten de kans op succes groot, mede omdat de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta zijn en allerlei negatieve publiciteit best te missen is.

De zaak Reynolds begon toen de atleet na een wedstrijd in Monte Carlo in 1990 positief werd bevonden op het gebruik van stimulerende middelen. Reynolds, die twee jaar eerder het wereldrecord op de 400 meter pakte (43,29), hield vol dat de urinetest onjuist was uitgevoerd en dat hij geen steroden had gebruikt. De IAAF legde hem een schorsing op van twee jaar, die met een jaar werd verlengd toen de atleet deelnam aan de olympische kwalificatiewedstrijden. Hij miste daardoor de wedstrijden in Barcelona en klaagde de IAAF aan voor een bedrag van ruim zeventig miljoen gulden. Rechter Kinneary vond dat hij recht had op vijftig miljoen, ook in tweede instantie. (Reuter)