Opknapbeurt voor 200-jarig Haags theater Diligentia

DEN HAAG, 14 JULI. Met een nu al volledig uitverkochte reeks voorstellingen van Youp van 't Hek start het Haagse theater Diligentia op dinsdag 17 augustus zijn jubileumseizoen. Het theater bestaat 200 jaar en markeert dat met een fikse opknapbeurt.

De zomermaanden worden besteed aan een renovatie van de zaal en het voorhuis. Tegelijk worden de ruim 500 stoelen vervangen door betere.

Volgens een woordvoerder moet de renovatie ervoor zorgen dat het gebouw het monumentale karakter van twee eeuwen geleden zoveel mogelijk terugkrijgt. Diligentia is één van de vier Nederlandse theaters die nog gebouwd zijn vóór de Franse tijd. De andere drie staan in Maastricht, Leiden en Amsterdam.

Diligentia heeft, om aan geld voor de opknapbeurt te komen, stoelen “verkocht” aan met name bedrijven. Die krijgen dan een naamplaatje op de achterkant van hun stoel. Er zijn al 400 stoelen verkocht. De overige 100 moeten nog aan de man worden gebracht. Ze kosten 5000 gulden per stuk.