Openbaar vervoer van deur tot deur in Drenthe

ROTTERDAM, 14 JULI. Vervoer van deur tot deur met taxi, minibus en bus, gecoördineerd vanuit een centraal punt en afgerekend tegen uniforme tarieven: dat bieden streekvervoerders en taxi-ondernemingen in Drenthe vanaf 1 januari volgend jaar. Afgezien van de reguliere buslijnen moet het systeem kostendekkend werken.

"Totaal Vervoer' noemt streekvervoerder DVM/NWH uit Meppel het gisteren in een nota gepresenteerde plan. Uitgangspunt is dat elke inwoner of bezoeker, ongeacht waar hij heen wil in de regio, zijn bestemming kan bereiken met een betaalbaar en beschikbaar vervoermiddel. Ook ouderen en gehandicapten zouden van het systeem gebruik moeten kunnen maken. In samenwerking met taxi-ondernemingen kan men een breed scala aan vervoermiddelen inzetten: gewone bussen, kleine bussen, minibussen, rolstoelbussen en personenauto's. Die vervoermiddelen zijn al beschikbaar, maar worden tot nog toe vaak alleen voor beperkte doelgroepen en gedurende beperkte tijden ingezet, bijvoorbeeld voor het naar school brengen van kinderen. Door een efficiëntere inzet kunnen de vaste kosten worden uitgesmeerd over een groter aantal ritten, zodat de totale kosten per rit dalen.

Op de reguliere buslijnen blijft de landelijke strippenkaart geldig. Al het andere vervoer is afhankelijk van de vraag en valt onder een nieuw regionaal tariefsysteem. Wie van huis weg wil, belt ten minste een uur voor vertrek de centrale. Hij wordt dan tussen een kwartier voor en een kwartier na de gewenste vertrektijd opgehaald. Op de centrale worden de ritten zo gepland dat zoveel mogelijk ritten kunnen worden gecombineerd.

De taxi's en minibussen rijden niet langs vaste routes, maar zo dat een optimaal aantal passagiers op hun bestemming kan worden afgeleverd. Voor de vaststelling van het tarief worden de zones aangehouden van het openbaar vervoer, zij het dat de prijs per zone hoger is dan met de strippenkaart. Een rit over een of twee zones kost zes gulden, over drie zones negen, over vier twaalf en over vijf zones vijftien gulden. Voor honderd gulden kan de regelmatige reiziger een kaart aanschaffen die dertig procent korting biedt. Ook grootgebruikers, bijvoorbeeld bedrijven, kunnen kortingen krijgen. Het is de bedoeling dat gemeenten grootgebruikerscontracten afsluiten voor ouderen en gehandicapten.