Onterecht uitgekeerde subsidies teruggeëist

DEN HAAG, 14 JULI. De Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS) dreigt met een civiele procedure tegen vijf voormalige bestuursleden en een ex-medewerker om hen te dwingen subsidiegeld terug te betalen dat ze voor privé-doeleinden zouden hebben aangewend.

Dit is meegedeeld door de voorzitter van de SHS, W. van Andel. De stappen tegen de zes vloeien voort uit een onlangs afgerond gerechtelijk vooronderzoek tegen negen SHS-medewerkers, die ervan worden verdacht voor tonnen subsidiegeld te hebben verduisterd. De zes troffen een schikking met het openbaar ministerie. Ze kwamen overeen bedragen tussen de tien- en twintigduizend gulden te betalen.

Het SHS-bestuur eist nu dat ze het subsidiegeld dat ze ten onrechte hebben genoten - onder meer via privé-reizen, persoonlijke leningen en cadeaus - aan de welzijnsstichting terugbetalen. Ook hier betreft het bedragen van tussen de tien- en twintigduizend gulden.

Volgens Van Andel zijn deze bedragen een “fractie” van de door de zes ten onrechte genoten subsidie. Naar zijn zeggen omdat de handelwijze van zijn bestuur een “meer principiële dan financiële” achtergrond heeft. “Wij willen hiermee een norm stellen. Het moet duidelijk worden dat het niet kan subsidie aan jezelf uit te keren”, aldus Van Andel. De SHS zal een civiele procedure starten indien de zes het geld niet eigener beweging terugstorten.

De hoofdverdachte in de SHS-zaak, de ontslagen directeur drs. J.J.H. R., moet op 13 en 14 oktober voor de Haagse rechtbank verschijnen, samen met zijn voormalige secretaresse en haar echtgenoot, de Scheveningse welzijnswerker W.. De ex-directeur wordt door justitie gezien als het brein achter de SHS-affaire, waarbij subsidie op grote schaal, via een web van 140 bankrekeningen, zou zijn verduisterd. Enkele maanden geleden werd de ex-directeur bij vonnis van de kantonrechter al verplicht te veel genoten salaris van 58.000 gulden aan de welzijnsstichting terug te betalen.