Lekker meezingen met McCartney

Get Back. Regie: Richard Lester. Met: Paul McCartney, Linda McCartney, Hamish Stuart, Robbie McIntosh, Paul "Wix' Wickens, Chris Whitten. In: Amsterdam, Calypso; Rotterdam, Calypso.

Tussen september 1989 en juni 1990 bezochten 2.843.297 toeschouwers in dertien landen "The Paul McCartney Get Back Tour'. De 102 concerten werden steevast voorafgegaan door de vertoning van een korte film, die door zijn compilatie van archiefbeelden van de Beatlemania en andere mythologische plaatjes uit de jaren zestig het nostalgische doel van de tournee onderstreepte. De regisseur van het filmpje was niemand minder dan Richard Lester, de maker van de beide indertijd als vernieuwend beschouwde speelfilms met The Beatles, A Hard Day's Night (1964) en Help! (1965).

Lester nam ook de taak op zich de tournee op film vast te leggen en zo het publiek nog verder te vergroten. Het resultaat, simpelweg Get Back getiteld, bewijst dat Lester een man van het verleden geworden is. Voor de met MTV opgroeiende generatie rockfans moet de eenvoudige montage van bij verschillende concerten (onder andere dat in de Rotterdamse Ahoy'-hal) gedraaide opnamen slaapverwekkend aandoen. De nadruk ligt behalve op de muziek (voor meer dan de helft bestaand uit de grootste Beatles-hits) op plaatjes van het ontroerd meezingende publiek dat gemiddeld de veertig gepasseerd is. Lester legt bovendien bij sommige songs nogal willekeurig aandoende montage-associaties met de recente geschiedenis: Martin Luther King en de zwarte burgerrechtenbeweging horen bij Fool on the Hill, Live and Let Die herinnert aan oorlogen in het Midden-Oosten en Vietnam wordt geassocieerd met The Long and Winding Road.

Het gaat bij Get Back in feite maar om één ding. Ook in de bioscoop kan men, terugdenkend aan een eerste liefde of een warme zomer met bloemen in het haar, lekker meezingen met Hey Jude: en misschien lichten ook daar in het donker de aanstekers wel op tijdens het collectief aangeheven "Na-Nana-Na'.