Koers Unilever keldert door vrees voor "zeepoorlog'

AMSTERDAM, 14 JULI. De koers van Unilever kelderde vanmorgen ruim vier gulden. Beleggers zijn bang dat in de VS een "zeepoorlog' zal uitbreken tussen Unilever en Procter & Gamble, dat de prijzen voor wasmiddelen in de VS fors verlaagt.

AMSTERDAM Unilever, dat gisteren sloot op 197,50 gulden, was omstreeks het middaguur 4,30 gulden lager, nadat gisteren bekend was geworden dat concurrent Procter & Gamble de prijzen van zijn wasmiddelen verlaagt. Met een omzet van ruim 650.000 stuks was Unilever bovendien met afstand het meest verhandelde aandeel. Handelaren zeiden dat ze verwachten dat een prijzenoorlog zal uitbreken tussen Procter & Gamble en Unilever. “En dat gaat Unilever geld kosten”, aldus één van hen.

Procter & Gamble zal vanaf 2 augustus de prijzen voor wasmiddelen in de Verenigde Staten met 3 tot 15 procent te verlagen. Onmiddellijk na die mededeling daalden de koersen van Unilever in Londen en Amsterdam. De maatregel van Procter is volgens analisten defensief: Unilever heeft de afgelopen tijd marktaandeel in de VS gewonnen ten koste van Procter.

Een analist wees erop dat het effect van een prijsverlaging in de VS op de resultaten van Unilever gering is. Drie procent van de totale omzet van Unilever was vorig jaar afkomstig van de verkoop van wasmiddelen in de VS. Die verkoop had een aandeel van maar één procent in de operationele winst van het Brits/Nederlandse concern.

De stemming elders op de beurs was iets lager. Het negatieve sentiment kwam tot uiting in de EOE-index (slot gisteren: 332,58) die tegen het eind van de ochtend op een verlies van 0,5 punt stond. De CBS-stemmingsindex was 0,20 punt lager op 116,70. De optiebeurs zorgde ook voor wat aanbod nu komende vrijdag enkele expiraties plaatsvinden. Marktpartijen trachten daarom de koersen te drukken.

Naast Unilever moest Ahold 1,30 terug naar 94,70 gulden en Heineken zeven dubbeltjes naar 177,80 gulden. Behalve de voedingssector zorgde ook de uitgeverssector voor een druk op de markt. Elsevier moest 2,20 gulden laten op 137,30 gulden na een verkoopadvies van een Britse effectenmakelaar. VNU werd in de val meegezogen met een verlies van 1,20 gulden op 121,20 gulden en Wolters Kluwer met 1,10 op 95,30 gulden.

DSM moest 1,10 terug naar 96,70 gulden. Hoogovens zag de negatieve omslag van vanmorgen aan zich voorbij gaan. Op grond van geruchten dat de EG besloten zou hebben tot een importbeperking voor Oosteuropees staal en er sprake zou zijn van een staalprijsverhoging, steeg het staalfonds 1,20 gulden tot 40,40 gulden. KLM wist twee dubbeltjes beter te noteren op 30,90 gulden nu beleggers gecharmeerd raken van de olieprijsverlaging, het verdwijnen van de chapter-11-bescherming (uitstel van betaling) voor Northwest Airlines waarin de KLM een stevig belang heeft, en de meer concrete vooruitzichten over de fusie met de Swissair, SAS en Austrian Airlines.

De obligatiemarkt lag er op een doodstille markt vijf tot tien cent lager bij. Handelaren wachten af of de Duitse Bundesbank morgen overgaat tot een renteverlaging. Als die er komt is dat door de politiek afgedwongen om de Franse frank te redden, menen handelaren. Gezien de laatste Duitse monetaire gegevens is er geen aanleiding om tot een renteverlaging over te gaan.

Sommige handelaren menen dat de Bundesbank de rente wel moet verlagen om de Franse franc binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) te houden. Duitse handelaren zijn van mening dat Frankrijk zelf nog te weinig heeft gedaan om de koers van de franc te steunen. Zij vinden het nog te vroeg voor de Bundesbank om te hulp te schieten. Volgens president Duisenberg van De Nederlandsche Bank rechtvaardigen de fundamentele ontwikkelingen in de Franse economie niet dat de franc zo onder druk staat.

De dollar profiteert van de onrust in het EMS. De Amerikaanse munteenheid noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,9432 gulden in Amsterdam, een halve cent meer dan de slotkoers van 1,9375 gulden gisteren.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York gingen gisteren licht omlaag. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen sloot 8,94 punten lager op 3.515,44. Na de publikatie van de producentenprijzen-index (PPI) voor juni, die ten opzichte van de vorige maand 0,3 procent daalde, bleven beleggers en handelaren aan de voorzichtige kant, in afwachting van nog meer inflatiecijfers. De omzet aan aandelen kwam uit op meer dan 237 miljoen stuks.

TOKIO Winstnemingen drukten de koersen op de beurs van Tokio. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde met 41,31 punten tot 20.139,11. De daling was aanvankelijk groter, maar koopjesjagers legden een bodem in de markt.