Israelische ministers wijzen op noodzaak ingrijpen in Z-Libanon

TEL AVIV, 14 JULI. Israelische ministers houden het erop dat militair ingrijpen in Libanon tegen de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah en enkele Palestijnse organisaties onvermijdelijk is. Minister van toerisme Uzi Bar-Am, die als een politieke duif bekendheid geniet, zei gisteren tijdens een bezoek aan Noord-Israel dat een reactie op de verslechterende veiligheidssituatie in Zuid-Libanon niet kan uitblijven. Ook Binjamin Ben-Elizer, de minister van bouwnijverheid, liet zich gisteren in dergelijke zin uit. Binjamin Netanyahu, de leider van de grootste oppositiepartij, gaf premier Yitzhak Rabin gisteren de verzekering dat zijn partij een Israelische militaire actie in Zuid-Libanon zal steunen.

Sedert Israel, na de incidenten van vorige week waarbij vijf soldaten sneuvelden, troepen samentrekt in de "veiligheidszone' in Zuid-Libanon, wordt er van Israelische zijde geen melding meer gemaakt van incidenten. Zegslieden van de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon maken vandaag gewag van grote Israelische luchtactiviteit boven Zuid-Libanon.

Een Israelische "zuiveringsactie' in Zuid-Libanon tegen voornamelijk Hezbollah (de partij van God) is waarschijnlijker geworden nu de Syrische president Hafez al-Assad heeft geweigerd een eind te maken aan de aanvallen op Israelische troepen in Zuid-Libanon. De Syrische leider zei in een onderhoud met het vredesteam van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in Damascus zich niet verantwoordelijk te achten voor de plaatselijke gebeurtenissen. Israel heeft Syrië via de Amerikanen gewaarschuwd voor de gevolgen van door Hezbollah vanuit de door Syrië gecontroleerde Libanese Beka'a-vallei uitgevoerde acties tegen de “veiligheidszone”.

Kennelijk in opdracht van Syrië heeft de Libanese regering gisteren de Palestijnse leider Ahmed Jibril opdracht gegeven Beiroet te verlaten. Strijders van diens Palestijnse organisatie doodden vorige week drie Israelische soldaten in Zuid-Libanon. Dit optreden tegen Ahmed Jibril zou een signaal van Syrische zijde kunnen zijn dat er over het voorkomen van een Israelische actie in Libanon wel degelijk valt te praten. Aan de andere kant meldde Radio Israel gisteravond dat Iran via Damascus Hezbollah-strijders in Libanon blijft bevoorraden. Iran heeft volgens de Israelische pers van vandaag gedreigd met acties tegen Israelische doelen in het buitenland indien Israel tot een aanval op Hezbollah in Libanon overgaat.

De krant Hadashot schrijft vandaag echter dat uitsluitend een dramatische politieke zet in het Midden-Oosten een Israelische interventie in Libanon nog kan voorkomen. De Egyptische diplomatie spant zich koortsachtig in om Israel ervan te weerhouden in Libanon in het offensief te gaan omdat een dergelijke militaire ontwikkeling een zware domper zal zetten op het vredesproces in het Midden-Oosten. De mogelijke komst, volgende week, van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher naar het Midden-Oosten, zou Israel van een actie kunnen weerhouden. Christopher komt waarschijnlijk om op basis van de besprekingen die het vredesteam van het State Department in het Midden-Oosten heeft gevoerd de vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen.

    • Salomon Bouman