Gullit kiest voor villa aan zee, basisplaats en rust

ROME, 14 JULI. Met zijn transfer naar Sampdoria heeft Ruud Gullit na zes jaar bij AC Milan - mede door hem het beste elftal ter wereld - gekozen voor een jaar zonder grote spanningen en voor een villa met uitzicht op de Middellandse Zee.

“Ik wil een rustig jaar hebben, maar niet als een bejaarde. Ik denk dat ik nog een hoofdrol kan spelen”, zei Gullit gisteren tegen Italiaanse journalisten die de wacht hielden bij zijn vakantievilla in de Toscaanse badplaats Forte dei Marmi.

Voor iedereen was duidelijk dat hij geen genoegen meer nam met zijn rol van wisselspeler bij Milan. Na de verloren Europa-Cupfinale tegen Olympique Marseille, die Gullit vanaf de tribune moest bekijken, liet hij weten weg te willen. Bij de club uit de havenstad Genua is Gullit verzekerd van een vaste plaats, want de selectie is lang niet zo breed als die van Milan. Maar de extra spanning van doordeweekse wedstrijden voor de Europese beker of lucratieve vriendschappelijke wedstrijden blijft hem bespaard. Sampdoria is na een landskampioenschap in 1991 een subtopper geworden en speelt dit jaar geen Europees voetbal. “In Genua heerst minder stress”, zei Gullit. “Milan was verplicht te winnen. Altijd. Ook de tweede plaats was een nederlaag. Milan zit in mijn hart, maar ik ben blij dat ik een bladzij heb omgeslagen.”

Hij vertelde dat Gianluca Vialli, ex-speler van Sampdoria, en Aberigo Evani, een medespeler van Milan die voor een jaar is uitgeleend aan Sampdoria, een rol hebben gespeeld bij zijn besluit. “Gianluca heeft me aangeraden het aanbod aan te nemen, want in Genua woon en speel je rustig. En Evani is een vriend met wie ik aan het einde van het seizoen had afgesproken om samen buiten Milan te proberen iets op te bouwen.”

Gullit wilde en kreeg een contract voor een jaar met een optie op nog een jaar. Hij verdient 1,5 miljard lire netto per jaar, ongeveer twee miljoen gulden, plus een villa, auto's, personeel in huis. In overeenstemming met de UEFA-regels heeft Sampdoria Milan 1,14 miljard lire, ongeveer 1,5 miljoen gulden, betaald voor Gullit, wiens contract met Milan eind juni was afgelopen.

Gullit treft in Sampdoria een club die faam heeft gemaakt en landskampioen is geworden als een vriendengroep, met spelverdeler Roberto Mancini en Gianluca Vialli als gangmakers, en voorzitter Mantovani als een soort patriarch heersend over het geheel. De ploeg speelt net als Milan het zone-systeem en geen man-tegen-man verdediging. Gullit zei gisteren dat dit een extra reden was om voor Sampdoria te kiezen: “Ik speel mijn hele leven al zo.” Welke positie hij in het veld zal krijgen, is nog onduidelijk en hangt af van de mogelijke komst van de Engelse middenvelder David Platt van Juventus naar Sampdoria. “Misschien speel ik wel libero, het zou een kans zijn om mijn carriere te heropenen,” zei Gullit.