Gratis OV-kaart in ruil voor auto

BOEDAPEST, 14 JULI. De gemeente Boedapest heeft een originele methode bedacht om van zijn milieuvervuilende Trabants en Wartburgs af te komen. Eigenaren die de met tweetakt-motoren uitgeruste auto's, die een blauwe walm verspreiden, inleveren voor de schroot, kunnen daarvoor in ruil een gratis pas voor het openbaar vervoer krijgen.

Iedereen die een Trabant inlevert mag twee jaar gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Een Wartburg geeft zelfs recht op drie jaar gratis reizen. De actie kost de Hongaarse overheid 250 miljoen forint (ruim 46 miljoen gulden). Ook worden leningen en kortingen verstrekt aan Trabant- en Wartburg-eigenaren die bereid zijn hun vervoermiddelen te ruilen voor milieuvriendelijker auto's. Boedapest telt op dit moment nog ongeveer 120.000 auto's die met tweetakt-motoren zijn uitgerust en daardoor niet meer aan de geldende milieueisen voldoen. (Reuter)