Gespannen stilte rond franc

AMSTERDAM, 14 JULI. Op de Europese valutamarkten is de koersdruk op Franse franc gistermiddag en vanmorgen niet afgenomen, maar bleven de omzetten naar verhouding laag. Reden voor de windstilte rond de franc was voornamelijk dat de Franse financiële markten zijn gesloten in verband met de viering van de Franse revolutie.

Handelaren wachten op de bijeenkomst van de bankraad van de Bundesbank, morgen. Een Duitse renteverlaging wordt geacht de opgelaaide spanningen binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) te verlagen. Vanmorgen verlaagde de Duitse centrale bank wel de beleningsrente, een geldmarkttarief, van 7,30 procent naar 7,28 procent. Omdat de geldmarkttaktiek van de Bundesbank wordt gezien als een indicatie voor het beleid rond de officiële tarieven, dempte die stap de hoop op een officiële renteverlaging morgen. Daarom bleef de Franse munt vanochtend hangen rond een koers van 32,93 per 100 tegen de gulden, net boven de minimaal toegestane koers in het EMS van 32,847 gulden. Ook de Deense kroon bewoog zich vanmorgen verder in de richting van de bodemkoers in het EMS. De munt zakte tot 28,920 gulden per honderd na een slotkoersvan 28,955 gulden op dinsdag. De bodemkoers van de kroon ligt op 28,8825 gulden.