Geen voorarrest bij minder dan 25 kg hasj

HAARLEM, 14 JULI. Alle drugssmokkelaars die op de luchthaven Schiphol worden gesnapt met minder dan 25 kilo hasj bij zich komen niet langer in voorarrest. Dat heeft de persofficier van justitie in Haarlem, mevrouw mr. C. Hemmes-Boender, gisteren meegedeeld.

Het openbaar ministerie in Haarlem heeft tot de maatregel besloten in verband met het chronisch tekort aan celruimte en de grote aantallen drugskoeriers die op Schiphol worden gearresteerd. CDA en VVD zijn bang dat door het besluit van het Haarlemse openbaar ministerie de geloofwaardigheid van het Nederlandse drugsbeleid in het geding is. De woordvoerders van de twee politieke partijen zijn van mening dat deze beslissing meer hasjsmokkelaars naar Nederland zal aantrekken. Het Kamerlid Dijkstal van de VVD heeft schriftelijke vragen aan minister Hirsch Ballin van justitie gesteld. Hij vraagt de minister of hij van plan is maatregelen te nemen tegen het voornemen van het Haarlemse openbaar ministerie. Een woordvoerder van Justitie zegt dat “iedere wegzending er één te veel is”. Maar Justitie is gedwongen zich bij de situatie neer te leggen vanwege het cellentekort, aldus de woordvoerder.

De kleine hasjsmokkelaar krijgt voortaan uitsluitend een dagvaarding uitgereikt, waarmee hij later voor de rechter moet verschijnen. De maatregel heeft tot gevolg dat buitenlandse hasjkoeriers veelal vrijuit zullen gaan. Zij worden met een dagvaarding teruggestuurd naar het land van herkomst. De koeriers worden bij verstek veroordeeld door de Nederlandse rechter, maar als ze niet meer in Nederland terugkeren zullen zij hun straf ontlopen, erkent de Haarlemse persofficier.

De persofficier gelooft niet in de veronderstelde aanzuigende werking. “Het is van meer belang hoe groot de pakkans is. In meer gevallen kunnen we wegens omstandigheden afzien van voorarrest. In dit geval hebben we gewoon ergens een grens moeten trekken”, aldus Hemmes. Zij ontkent dat in de toekomst ook voor andere drugs grenzen voor een voorarrest worden ingesteld.

Dit jaar zijn op Schiphol 185 drugskoeriers aangehouden, die samen 500 kilo harddrugs en 900 kilo softdrugs smokkelden. Volgens de Haarlemse persofficier zullen enkele tientallen drugssmokkelaars hun straf ontlopen. Voor smokkel van partijen hasj tot 25 kilo worden gewoonlijk gevangenisstraffen van drie tot vijf maanden uitgesproken.