Frans hof bevestigt straffen bloedschandaal

PARIJS, 14 JULI. Het Parijse gerechtshof heeft gisteren in het zogeheten "bloedschandaal' in grote lijnen de straffen bevestigd die in oktober door een lagere rechter waren uitgesproken tegen de vier belangrijkste verdachten. De vier hebben in 1984 en 1985 bewust met het aids-virus besmet bloed laten toedienen aan 1.200 hemofiliepatiënten. Meer dan driehonderd van hen zijn inmiddels overleden.

Het hof veroordeelde de voormalige directeur van het Nationaal Centrum voor Bloedtransfusie, Michel Garretta, tot vier jaar gevangenisstraf, conform de uitspraak in oktober. De voornaamste aanklacht tegen hem was fraude. Garretta heeft zich steeds verdedigd met het argument dat er halverwege de jaren tachtig nog niet zoveel bekend was over aids als nu. Het hof achtte echter bewezen dat Garretta wist dat tien procent van de patiënten die een besmette bloedtransfusie kregen, binnen vijf jaar aids zou krijgen. Hij liet het bloed toch gebruiken uit “economische overwegingen”: oude voorraden bloed moesten op voordat nieuwe, veilige, konden worden gebruikt, aldus het hof.

De andere drie die terecht stonden, hoorden respectievelijk vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, één jaar voorwaardelijk (was vrijgesproken) en vier jaar voorwaardelijk (was drie jaar voorwaardelijk) tegen zich uitspreken.

De zaak heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. Nabestaanden van de slachtoffers en verenigingen van hemofiliepatiënten hebben laten weten maar ten dele tevreden te zijn met de uitspraak. Zij willen dat de vier worden beschuldigd van vergiftiging, wat veel hogere straffen zou opleveren. Bovendien zeggen zij het te betreuren dat de destijds verantwoordelijke politici, onder wie de socialistische ex-premier Laurent Fabius, de dans ontspringen. (AFP, AP)