Duitsland wil handel met voorkennis bestraffen

ROTTERDAM, 14 JULI. Het Duitse ministerie van financien wil handel met voorkennis strafbaar stellen als effecten worden gekocht of verkocht op basis van informatie die niet algemeen bekend is.

Op het vergrijp komt een gevangenisstraf van vijf jaar te staan. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het ministerie eerder deze week heeft gepubliceerd.

Handel in voorkennis, dat in veel Westerse landen geldt als een vorm van diefstal, is in Duitsland op dit moment nog legaal. Er wordt al geruime tijd gewerkt aan nieuwe wetgeving over voorkennis. De recente affaire rond Franz Steinkühler, voormalig voorzitter van de grootste Duitse vakbond IG Metall, heeft de discussie over voorkennis in Duitsland in een stroomversnelling gebracht.

Steinkühler was genoodzaakt af te treden nadat bekend werd dat hij aandelen had gekocht in Mercedes Holding, vlak voordat de koers steeg op basis van een bericht van de onderneming. Steinkühler zou van het bericht op de hoogte zijn geweest omdat hij commissaris is bij Mercedes, maar hij heeft dat zelf steeds ontkend.

Het wetsvoorstel voorziet ook in de oprichting van een toezichthouder op het effectenverkeer, naar voorbeeld van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ook zal de Duitse variant van de Wet Melding Zeggingschap worden aangescherpt. Nu moeten beleggers in Duitse ondernemingen hun belang melden als dat de 25 procent te boven gaat. In de nieuwe situatie moeten belangen vanaf 5 procent worden gemeld. Ook in Nederland moeten belangen vanaf 5 procent worden aangemeld. Wie zich niet aan meldingsplicht houdt, riskeert een straf van 500.000 mark.