Dader van paraplumoord na vijftien jaar bekend

SOFIA, 14 JULI. Een Deen van Italiaanse afkomst, Francesco Giulino, is volgens de Bulgaarse justitie de dader van de zogenoemde "paraplumoord' op de Bulgaarse schrijver en dissident Georgi Markov. Giulino is erin geslaagd uit Denemarken te ontkomen toen de Bulgaarse autoriteiten hem onlangs op het spoor kwamen.

Dat is in Sofia gemeld door het blad "168 uur', dat bronnen binnen de Bulgaarse inlichtingendienst citeert.

De schrijver en dissident Georgi Markov werd in 1978 in Londen vermoord toen hem een kogeltje met gif in het lichaam werd geschoten. Daarvoor werd een tot vuurwapen omgebouwde paraplu gebruikt. De moordenaar van Markov, die vanuit Londen jarenlang de toenmalige socialistische regering van Bulgarije had gehekeld, ontkwam.

Sinds de vreedzame omwenteling van 1989 hebben de Bulgaarse autoriteiten getracht de moordzaak-Markov op te helderen. Volgens "168 uur' hebben ze inmiddels - ondanks de verdwijning van dossiers uit de archieven van de communistische geheime dienst en van verdachten en ooggetuigen - vastgesteld dat de moord het werk is geweest van Giulino, die in 1972 in Bulgarije werd gearresteerd wegens drugssmokkel en die aan gevangenisstraf ontkwam door voor de Bulgaarse geheime dienst te gaan werken. Hij kreeg de codenaam Piccadilli en werkte tot 1990 voor de Bulgaren. Guilino ontving in 1978 het door de toenmalige onderminister van binnenlandse zaken Stojan Savov getekende bevel om "Vagebond' - de codenaam van Markov - te “neutraliseren”. Guilino vermoordde Markov op 7 september 1978.

Volgens het Deense blad Information is Giulino op 5 februari in Kopenhagen door een Bulgaarse afgezant en door vertegenwoordigers van Scotland Yard ondervraagd. Hij ontkende iets met de moordzaak te maken te hebben en werd na het verhoor vrijgelaten omdat de Bulgaren op dat moment nog niet over harde bewijzen beschikten. In april reisde hij naar Hongarije. Sindsdien is hij spoorloos.

In 1991 ontdekten de Bulgaren dat een aantal dossiers van de inlichtingendienst over de "paraplumoord' waren gestolen en vernietigd. Stojan Savov werd aangeklaagd wegens diefstal van de dossiers. Aan de vooravond van het proces beroofde hij zich van het leven. (AFP)