Bouwer Heijmans naar de beurs

ROSMALEN, 14 JULI. Het Brabantse bouwbedrijf Verenigde Heijmans Bedrijven gaat dit najaar naar de beurs. Directeur J. Janssen zei vanmorgen dat het huidige beursklimaat gunstig is om aandelen-Heijmans te plaatsen.

Het familiebedrijf Heijmans in Rosmalen heeft al een aantal malen aangekondigd een notering aan te vragen op de Amsterdamse effectenbeurs om de expansie te kunnen financieren. Het slechte beursklimaat van de laatste jaren weerhield Heijmans echter van een beursintroductie en dit voorjaar kondigde Heijmans aan een onderhandse plaatsing te willen doen om het eigen vermogen te versterken. Die onderhandse plaatsing van ongeveer 25 miljoen gulden is nu van de baan.

In plaats daarvan brengen de ongeveer zeventig aandeelhouders, van wie de meesten tot de familie Heijmans behoren, 15 tot 20 procent van hun aandelen naar de beurs. Tevens komt Heijmans met een emissie van nog onbekende omvang, maar volgens Janssen “niet zo groot dat de belangen van bestaande aandeelhouders te veel verwateren”.

Gezien de kapitaalsbehoefte van Heijmans ligt een omvang van 25 miljoen gulden voor de hand. Welke bank de beursintroductie als syndicaatleider verzorgt wil Heijmans nog niet zeggen, maar volgens Janssen zal de Bossche huisbankier Van Lanschot er wel betrokken zijn: “Het is ondenkbaar dat de bank die sinds de oprichting van Heijmans bij ons is, niet op een of andere manier bij de beursgang is betrokken”.

Heijmans is van mening dat nu het momentum is voor een beursgang. Directeur Janssen, de financiële man in de raad van bestuur, zegt daarover: “Door de lage rente is het voor grote beleggers nu aantrekkelijk om weer in aandelen te gaan. Je ziet dat de beurs ook weer rente-driven omhoog gaat. Natuurlijk is het mogelijk dat de huidige aandeelhouders over een aantal jaren meer geld voor hun stukken krijgen, maar nu zijn alle tekenen tegelijk positief”.

Heijmans heeft nog geen formeel overleg gevoerd met institutionele beleggers, maar volgens Janssen blijkt uit informele contacten dat de grote beleggers de stukken wel willen hebben. Heijmans heeft met het oog op de aanleg van de TGV in Nederland een "strategische samenwerking' gesloten met het Franse Seco/DG, dat in Frankrijk grote tracé's heeft aangelegd.