Big Brother beheerst BBC, vindt eigen correspondent

LONDEN, 14 JULI. “Een organisatie met een Orwelliaans regime van angst en verklikkers, waar gezonde kritiek op het management vrijwel onmogelijk is.” Deze typering uit de mond van de Britse journalist Mark Tully heeft geen betrekking op de geheime dienst van een politiestaat, maar op zijn eigen werkgever, de gerenommeerde publieke omroep BBC. “De angst schept meer beperkingen dan de BBC-bureaucratie ooit gedaan heeft”, aldus Tully in een toespraak tot de radio-academie in Birmingham. Directeur-generaal John Birt van de BBC is volgens Tully een soort Big Brother die zijn personeel nauwlettend in de gaten houdt. Van Tully's toespraak werd uitgebreid verslag gedaan op de BBC-radio en -televisie.

Tully, al dertig jaar werkzaam als correspondent in India, is diverse malen onderscheiden en in India een beroemdheid. Hij heeft enige reden voor wrok, want onderhandelingen over de vernieuwing van zijn contract verlopen niet naar zijn zin. Daar staat tegenover dat John Birt ook van andere zijden kritiek te verduren heeft. De kijkcijfers van BBC-1 bereikten vorige week een dieptepunt en Birt wordt verweten dat hij er niet in slaagt populaire programma's op de buis te brengen. De in december vorig jaar benoemde directeur, bekend om zijn design-pakken, kwam eerder in opspraak omdat hij wegens belastingvoordelen een free lance-contract met de BBC bleek te hebben afgesloten. Na een storm van kritiek trad hij alsnog in dienst. Hij is bezig kostenbesparende maatregelen door te voeren die veel mensen hun baan kosten.

Volgens Stephen Milligan, Conservatief lid van het Lagerhuis en voormalig BBC-journalist, bewijst de BBC-verslaggeving van Tully's toespraak dat er geen angst heerst in de organisatie. “De BBC is een anarchistische organisatie, dat is één van haar charmes”, aldus Milligan. (Reuter, AP)