Virgin klaagt BA aan in Brussel

BRUSSEL, 13 JULI. Virgin Atlantic Airways, de luchtvaartmaatschappij van zakenman Richard Branson, heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen British Airways (BA).

De klacht maakt deel uit van een reeks processen die Virgin tegen BA voert. BA zou reisagenten en zakenreizigers bonussen verstrekken in strijd met de Europese mededingingswetten. Branson beticht BA al geruime tijd van oneerlijke concurrentie. In 1991 ontdekte Virgin dat BA bezig was met een lastercampagne om de luchtvaartmaatschappij onderuit te halen op de Atlantische route. BA-medewerkers bleken onder meer valse geruchten over de financiële positie van Virgin te verspreiden en in te breken in computerbestanden waarin boekingen waren opgeslagen. Ook werd gesuggereerd dat Virgins vliegtuigen niet veilig waren en werden passagiers die al bij Virgin een vlucht hadden geboekt door BA benaderd met een goedkopere aanbieding.