Verkenningsmissie naar ex-Joegoslavië

ZAGREB, 13 JULI. Een verkenningsmissie uit Den Haag komt deze week in het voormalige Joegoslavië aan om voorbereidingen treffen voor de komst van de extra Nederlandse blauwhelmen.

Dit heeft kolonel Bevers, commandant van de Nederlandse troepen in ex-Joegoslavië, gisteren in Zagreb gezegd. De Nederlandse regering heeft de Verenigde Naties de 400 man logistieke troepen aangeboden ter versterking van de vredesmacht in Bosnië-Herzegowina nu deze ook zes moslim-enclaves moet gaan beschermen. Bevers verwacht de nieuwe troepen tussen eind augustus en eind september. Voor de uitbreiding van de VN-operatie in Bosnië zijn 7.500 extra manschappen nodig. Onder andere Pakistan en Bangladesh hebben troepen toegezegd. De Fransen zijn volgens de kolonel al bezig met de aanvoer van nieuwe eenheden. De Haagse verkenningsmissie zal zich met name verdiepen in de mogelijkheden en beperkingen van de nieuwe Nederlandse eenheden.