V-raad geeft Irak respijt

NEW YORK/ BAGDAD, 13 JULI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren Irak ruimte gegeven om terug te komen van zijn weigering twee proefterreinen voor raketten aan permanente controle te onderwerpen alvorens militair geweld zal worden gebruikt.

De Raad besloot de Zweed Rolf Ekeus, voorzitter van de Speciale VN-commissie die Iraks massa-vernietigingswapens ontmantelt, naar Bagdad te sturen om de Iraakse leiders te wijzen op de “ernstige consequenties” van hun huidige houding. Ekeus arriveert donderdag in Bagdad, waar hij een dag of twee dacht te blijven om functionarissen “op het hoogste niveau” duidelijk te maken dat het de Raad ernst is. Daarbij onderstreepte hij dat hij niet ging onderhandelen met Irak, maar volledige naleving van alle bestandsvoorwaarden na de oorlog van 1991 zou eisen. De Veiligheidsraad, aldus Ekeus, zal het rapport over dit beraad afwachten voor hij zich opnieuw over de zaak buigt.

De Veiligheidsraad heeft Irak al op 18 juni gewaarschuwd dat het “ernstige consequenties” - dat wil zeggen een nieuwe militaire actie - kon tegemoet zien als het bleef weigeren in de affaire van de proefterreinen met de VN samen te werken. Irak stelt zich echter op het standpunt dat het korte-afstandsraketten mag testen krachtens de bestandsvoorwaarden na de oorlog van 1991, en dat permanente controle om te verhinderen dat het langere-afstandsraketten test - door middel van videocamera's of verzegeling van apparatuur - een inbreuk vormt op zijn soevereiniteit, ja zelfs een begin kan zijn van ontmanteling van zijn hele industrie. Daarnaast eist het versoepeling van het handelsembargo als tegenprestatie voor zijn voorgaande inschikkelijkheid.

Uit Bagdad kwam gisteren nog geen teken dat de Iraakse autoriteiten zich opmaakten in te binden. In de officiële media werd Ekeus aangeduid als “geheime naam achter de samenzwering” om de Iraakse industrie te ontmantelen en de weg te bereiden voor een militaire aanval.

Intussen meldde het officiële Iraanse persbureau IRNA dat meer dan 2.000 shi'ieten naar de Iraanse provincie Khuzestan waren gevlucht in verband met een nieuw legeroffensief in Zuid-Irak. Irak heeft de berichten over een offensief in het zuiden van de hand gewezen. (Reuter, AP)