Sydney grote favoriet IOC voor Spelen 2000

LONDEN, 13 JULI. Het Australische Sydney heeft in het evaluatie-rapport van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) veruit de hoogste cijfers gekregen van de zes steden, die in aanmerking komen voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van het jaar 2000. Het rapport is gisteren verstuurd naar de 92 IOC-leden, die op 23 september in Monte Carlo een definitieve keuze zullen maken.

De rapportage is gematigd positief over de kandidatuur van Manchester, Berlijn en Peking. Istanbul en vooral Brasilia kregen meer negatieve kritiek. De commissie van twaalf IOC-leden roemt Sydney om zijn zorg voor het milieu, de gezonde financiële opzet en het streven bij de Spelen de atleten centraal te stellen.

De uiteindelijke keuze van het IOC wordt echter vaak door politieke en economische factoren bepaald en de manier waarop de kandidaat-steden zich ten tijde van de stemming presenteren. Vooral bij de kandidatuur van Peking kan het mensenrechten-beleid een punt van overweging zijn. De zorg voor het milieu is in China beduidend minder dan het internationale minimum. Vreemd wordt aangekeken tegen het Chinese plan de deelnemers te huisvesten in torenflats van 22 verdiepingen.

De Duitsers die in Berlijn de straat opgingen om te protesteren tegen de olympische plannen, hebben in IOC-kringen weinig indruk gemaakt. De demonstratie wordt afgedaan als de wil van een minderheid. Het rapport is sceptisch over de geschatte opbrengst van het speciale munt-programma in Berlijn: 832 miljoen dollar - veertig procent van de totale inkomsten. De begroting van Berlijn is met 2116 miljoen dollar het hoogst; die van Sydney met 975 miljoen het laagst.

De plannen van Manchester worden geschetst als financieel gezond en geloofwaardig. De Engelse stad krijgt lof voor het geplande samengaan van stadsvernieuwing en Olympische Spelen. Een nadeel is dat tien van de vijftien bestaande sportaccommodaties aan een ingrijpende opknapbeurt toe zijn.

Het bod van Brasilia is volgens de commissie hoofdzakelijk ingegeven door politieke motieven. Een verbinding met authentieke sportbeleving viel in de Braziliaanse plannen niet te ontdekken. Brasilia is de enige kandidaat die er van uit gaat geen winst te zullen maken. Istanbul, Peking, Berlijn en Manchester rekenen op respectievelijk 207, 120, 116 en 92 miljoen dollar winst.

Istanbul krijgt lof voor de kwaliteit van de accommodaties en het plan alle atleten in één dorp onder te brengen. Maar de commissie is bezorgd over de infrastructuur. (Reuter/AFP)