Sabena verlaagt salaris 15 pct en bezuinigt 891 mln

BRUSSEL, 13 JULI. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena zal de komende drie jaar in totaal 16,5 miljard frank (891 miljoen gulden) bezuinigen, om de onverwacht zware verliezen van de laatste maanden te compenseren.

Het bestuur van Sabena stelt aan de bonden voor om de salarissen van de meeste personeelsleden met 15 procent te verlagen. Daarnaast wil Sabena, volgens het gisteren bekend gemaakte noodplan, meer lijnen samen met andere maatschappijen exploiteren en nog intensiever met Air France samenwerken. Sabena is voor 49 procent in handen van de Belgische overheid en voor 37,5 eigendom van Air France. Ook wil de maatschappij nog eens kritisch kijken naar het netwerk van bestemmingen dat wordt bediend. Van de beoogde jaarlijkse besparing van 5,5 miljard frank moet 2 miljard door flexibeler inzet en lagere lonen bij de 9.000 werknemers worden opgebracht.

Over het eerste half jaar kwam er 1,5 miljard frank minder binnen dan vorig jaar in dezelfde periode. Tot eind maart zag het er volgens de Sabena-leiding naar uit dat er dit boekjaar minstens een neutraal resultaat kon worden behaald, maar in april liep het mis. Bij een licht stijgend passagiersaantal liepen de inkomsten zo scherp terug dat het bedrijf eerst aan een boekhoudfout dacht. Al snel bleek echter dat het gros van de passagiers op goedkope tickets was overgeschakeld.

Sabena was er na een ingrijpende reorganisatie in 1991, al wel in geslaagd om op de Europese bestemmingen haar markt aandeel van 30 tot 36 procent te laten toenemen. Het aantal passagiers was met 20 procent toegenomen. Volgens Sabena-voorzitter Pierre Godfroid zijn er deze keer geen interne oorzaken aan te wijzen voor de crisis, maar vooral externe. Godfroid noemde gisteren de economische recessie en de algemene crisis in de luchtvaart, die wordt gekenmerkt door overcapaciteit en dalende tarieven. Daarbij komt dan nog de sterke positie van de Belgische frank, terwijl andere Europese munten devalueerden, en de instabiele situatie in Rwanda, Zare, Angola, Burundi en Congo Brazzaville, waar Sabena gewend was winst te maken. Beide oorzaken raamt de maatschappij op 1,5 miljard verlies elk. Godfroid zei gisteren het personeel te hebben uitgelegd dat het deze keer gaat om de kwestie “Hebben of Zijn”. In de komende dagen zal het Sabena-personeel uitgebreid door de bonden worden geraadpleegd. De maatregelen zouden per 1 augustus moeten ingaan. Godfroid onderstreepte niet van plan te zijn personeel te ontslaan. Ook wil hij Sabena als geheel laten voortbestaan. “Ik denk dat het een strategische vergissing is om bepaalde aktiviteiten af te stoten, zoals KLM of SAS met hun catering deden”. De bestemming Chicago zal worden afgestoten, ten gunste van American Airlines, dat dan echter Sabena-cabine personeel zal inzetten. Op Atlanta wordt al op vergelijkbare manier samengewerkt met Delta Airlines. Waarschijnlijk zal met Air France binnen Europa ook een aantal vluchten op deze manier worden "gedeeld'.

    • Folkert Jensma