President Nigeria wil nieuwe verkiezingen

ABUJA, 13 JULI. De militaire president van Nigeria, generaal Ibrahim Babangida, heeft gisteren besloten alsnog nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven voor 31 juli. De vorige van 12 juni werden, tot woede van velen in Nigeria en daarbuiten, door Babangida ongeldig verklaard wegens vermeende onregelmatigheden.

Door het jongste besluit van Babangida, die de laatste tijd al herhaaldelijk van mening is veranderd, zijn de vorige week uitgewerkte plannen voor een nationale regering die het bestuur over Nigeria volgende maand van Babangida moest overnemen weer van tafel.

“Men moet weten dat er geen andere manier is om een president te kiezen dan een democratische verkiezing”, aldus een verklaring van de militaire machthebbers. Met het oog daarop zal de regering van Babangida overleg voeren met de twee voornaamste politieke partijen in het land, de Sociaal-Democratische Partij (SDP) en de Nationale Republikeinse Conventie (NRC), heette het verder in de verklaring. De streefdatum voor de overdracht door Babangida aan een burgerlijk bestuur zou nog steeds 27 augustus zijn.

De SDP, wier kandidaat bij de vorige verkiezingen, Moshood Abiola, volgens onofficiële resultaten won, liet vanmorgen echter weten niet mee te zullen doen aan een nieuwe verkiezingsronde. “Er was niets mis met de laatste (verkiezing)”, zei partijvoorzitter Tony Anenih vanmorgen.

Voor Babangida gisteren de nieuwe verkiezingen aankondigde hadden twee voormalige militaire heersers van Nigeria - Muhammed Buhari en Olusegun Obasanjo - verklaard dat Babangida de macht moest overdragen aan Abiola.

Waarnemers in Nigeria hebben gewaarschuwd dat het uitschrijven van nieuwe verkiezingen tot nieuwe onrust in het land kan leiden. Vorige week kwam het tot onlusten tussen aanhangers van Abiola en de politie en het leger, waarbij in totaal enkele tientallen mensen om het leven kwamen. (AFP, AP, Reuter)