Omstreden anti-terreur eenheid niet opgeheven

BONN, 13 JULI. Ondanks kritiek op haar optreden bij de arrestatie van twee RAF-verdachten in het station van het Mecklenburgse Bad Kleinen, op 27 juni, wordt de anti-terreureenheid van de grenspolitie, de GSG-9, niet opgeheven. Dit heeft Manfred Kanther, de nieuwe Duitse CDU-minister van binnenlandse zaken, gisteren direct na zijn beëdiging in de Bondsdag gezegd.

Kanselier Helmut Kohl is van plan nog deze maand een “demonstratief bezoek” aan deze commando-eenheid te brengen. Uit opiniepeilingen blijkt grote steun voor de politie en de GSG-9. Het boulevardblad Bild meldt vanmorgen dat er nu weer aanwijzingen zijn dat de 40-jarige RAF-verdachte Wolfgang Grams toch zichzelf van het leven heeft beroofd en niet door leden van de GSG-9 is doodgeschoten. Justitie wil dat bevestigen noch ontkennen.

Het ingelaste debat in de Bondsdag heeft, evenmin als een besloten vergadering van vaste parlementaire commissies van justitie en van binnenlandse zaken, meer helderheid gebracht over de toedracht van de arrestatie en de oorzaken van de verwarrende en onjuiste informatie erna. De SPD noemde het informatiebeleid “schandalig”. Haar vice-fractievoorzitter Anke Fuchs stelde de regering verantwoordelijk voor “het verlies van vertrouwen bij de burgers”. Zij vroeg om “keihard optreden van de staat tegen de RAF” en wees - onder applaus van de CDU/CSU - pleidooien van FDP-zijde af voor een soort “verzoening” met de Rote Armee Fraktion, door vervroegde invrijheidstelling voor langdurige RAF-gevangenen op voorwaarde dat het gebruik van geweld wordt afgezworen.

De FDP zorgde voor hilariteit door minister Kanther, die bekend staat als law-and-order-man, te verwelkomen als “medestrijder voor de liberale rechtsstaat”. De CDU kritiseerde de SPD omdat haar woordvoerders regering en veiligheidsdiensten in de rug aanvallen zonder dat alle feiten al op tafel liggen. Bovendien zou zij zelf op regionaal niveau de afgelopen jaren sterk op veiligheidsdiensten hebben bezuinigd.

Minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) moest afzien van inlichtingen over de identiteit en de rol bij de arrestatie van een 43-jarige politie-infiltrant, een gewezen RAF-aanhanger uit Rijnland-Palts. Naar het heet had de (SPD-)regering van deze deelstaat de minister niet van haar zwijgplicht willen ontslaan omdat de regionale tak van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) de man, die al voor zijn veiligheid naar de VS is gebracht, niet in gevaar wil brengen. De minister had zaterdag méér informatie beloofd mits haar zwijgplicht zou worden opgeheven.

Volgens de officier van justitie te Schwerin, die het onderzoek leidt, zal het nog weken duren voor alle medische rapporten en getuigenverklaringen over de arrestatie in een afsluitend rapport kunnen worden samengevat. Kanther zei gisteren dat dan pas eventuele consequenties getrokken kunnen worden voor de organisatie en de leiding van de recherche (BKA) en de grenspolitie.