Oeverwallen kunnen de Mississippi niet keren

WASHINGTON, 13 JULI.Na overvloedige regenval zijn de rivieren de Mississippi en de Missouri in de Amerikaanse deelstaten Illinois, Iowa, Minnesota, Missouri, South Dakota, Nebraska en Wisconsin buiten hun oevers getreden. Steden en dorpen zijn ondergelopen, oogsten mislukt. Meer dan 21.000 mensen hebben hun woning moeten verlaten. Tot nu toe zijn bij de overstromingen 22 doden gevallen.

Te midden van de malaise is een debat losgebarsten over het nut van de oeverwallen langs de rivieren. Volgens sommige deskundigen worden de overstromingen van de Mississippi en de Missouri in de hand gewerkt door de dijken die het water eigenlijk zouden moeten keren. De dijken vernauwen het stroomgebied, zodat de beddingen overlopen. De federale overheid is niet bereid om nog meer dammen en dijken te bouwen, maakte een bestuurder van de Corps of Engineers, de Amerikaanse pendant van Rijkswaterstaat, vorige week bekend.

President Clinton wil oeverbewoners, die nu nog door de federale regering zijn verzekerd, voortaan niet meer vanzelfsprekend schadeloos stellen. Wie al een keer door een overstroming is getroffen en aanspraak heeft gemaakt op federale bijstand, zou gewaarschuwd moeten zijn en niet opnieuw een gebouw op de overstroomde plek moeten neerzetten. Minister van Landbouw Mike Espy vindt dat het ook afgelopen moet zijn met automatische verzekering van oogsten.

President Clinton heeft de getroffen staten 1,2 miljard dollar noodhulp aangeboden. (Foto AP)