NAM schrapt 250 banen en verlaagt kosten met 10 pct

ROTTERDAM, 13 JULI. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zal haar operationele kosten voor 1994 met 10 procent verminderen ten opzichte van het oorspronkelijke budget, en de personeelsbezetting met 250 personen terugbrengen, van 3.350 tot 3.100.

Dit heeft NAM-directeur ir. H. Dijkgraaf het personeel in een brief meegedeeld.Dijkgraaf schrijft dat de NAM, een dochteronderneming van Shell en Esso voor de winning van olie en aardgas in Nederland, wordt geconfronteerd met zowel de haperende economie als lage olie- en gasprijzen en een verdere stijging van operationele kosten. Het probleem van NAM is niet de orderportefeuille, maar de kosten die in vergelijking met de concurrenten te hoog zijn geworden.

Studies die in verschillende sectoren worden uitgevoerd, kunnen volgens Dijkgraaf leiden tot een verdere bijstelling. De huidige techniek voor oliewinning op het veld in Schoonebeek wordt stopgezet en mogelijke bezuinigingen worden onderzocht bij de booractiviteiten, onderhoud, uitbestedingen en het dienstrooster voor de olie- en gaswinning op zee.