Na VN-actie tegen Aideed; Menigte doodt vier journalisten in Mogadishu

MOGADISHU, 13 JULI. Een menigte woedende Somaliërs heeft gisteren vier buitenlandse journalisten gedood na een aanval van VN-troepen op een gebouw van de militie van de gezochte Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed, waarbij zeker zestien Somaliërs werden gedood.

De menigte koelde haar woede op de journalisten, toen deze poolshoogte kwamen nemen op het strijdtoneel in Mogadishu. Aanvankelijk leken de Somaliërs ter plaatse rustig, maar volgens ooggetuigen sloeg plotseling de vlam in de pan, toen er schoten weerklonken. Verscheidene fotografen werden daarop omringd door woedende Somaliërs en konden hun auto's niet meer bereiken. Ze werden met stenen bekogeld en geslagen. Vier van hen overleefden de woedeuitbarsting niet, terwijl een vijfde ternauwernood gewond wist te ontsnappen.

De doden waren twee fotografen van het persbureau Reuter, de Britse Amerikaan Dan Eldon en de Keniaan Hos Maina. Ook een geluidsman van een Reuter-camerateam, Anthony Macharia, bracht het er niet levend van af. De vierde dode was de Duitser Hansi Krauss (30), die als fotograaf voor Associated Press werkte. Het lijk van Eldon werd gisteren al door een Amerikaanse helkopter opgepikt, de lijken van de andere slachtoffers werden pas vanmorgen gevonden. De Keniase Reuter-cameraman Mohammed Shaffi liep onder andere schotwonden aan zijn hoofd op.

VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali heeft aangekondigd dat de VN al het mogelijke zullen doen om de schuldigen aan het bloedbad onder de journalisten voor de rechter te brengen.

De VN voerden de aanval op het gebouw van Aideed uit omdat van daaruit volgens hun gegevens een deel van de activiteiten van de militie van Aideed werd gecoördineerd. Bij de aanval van gisteren werden onder andere Amerikaanse Cobra-helikopters ingezet, die raketten afvuurden op het gebouw.

Aanvankelijk was gemeld dat bij de VN-actie bijna tachtig doden onder de Somaliërs waren gevallen. Een woordvoerder van Aideed verklaarde dat bij de aanval 74 Somaliërs waren gedood en ruim 200 gewond. Dit hoge cijfer werd echter later aangevochten door de VN, die zeiden dat bij de aanval dertien doden waren gevallen en elf gewonden.

Boze Somaliërs brachten vervolgens zestien lijken naar het hotel in Mogadishu waar de meeste Westerse journalisten verblijven om hen te overtuigen van het bloedige karakter van de VN-actie.

Een zegsvrouw van de VN omschreef de actie tegen het gebouw van Aideed als een succes. “Wij verwachten minder terroristische activiteiten”, verklaarde zij. Volgens haar hadden VN-militairen die het gebouw binnenvielen daar onder andere computers, radio's en talrijke documenten aangetroffen alsook enkele lichte wapens. (Reuter, AP, AFP)