Museum voor Mata Hari

LEEUWARDEN, 13 JULI. Leeuwarden krijgt een museum gewijd aan de beroemde buikdanseres en spionne Mata Hari (1876-1917). Een stichtingsbestuur heeft het voormalige pand van het Leeuwarder conservatorium aangekocht, dat vlakbij het geboortehuis van Mata Hari staat. Het is de bedoeling dat het volgend jaar augustus voor het publiek open gaat.

In het museum krijgen onder andere twee verzamelingen een plaats: een over de jeugd van Margaretha Geertruida Zelle en een andere over haar optredens in Europa. Er zullen onder meer dagboekfragmenten, foto's, visitekaartjes en brieven van fans te zien zijn. Aan de hand van een aantal beschikbare negatieven is het mogelijk om een filmpje van een dansende Mata Hari te laten zien, aldus initiatiefneemster M. Boon. In het museum komt ook een atrium, een soort Nederlands-Indische tuin. Mata Hari woonde geruime tijd in Nederlands-Indië, waar ze getrouwd was met een KNIL-militair.

Volgens Boon is de belangstelling voor Mata Hari uit de hele wereld groot: “Nadat het stichtingsbestuur met behulp van sponsors de verzamelingen aankocht, zijn er meer dan honderd artikelen verschenen in kranten, van Amerika tot in Hong Kong.” Vooral in de Verenigde Staten blijkt de danseres een grote schare aanhangers te hebben. Daar zouden plannen zijn voor de oprichting van een stichting van vrienden voor het museum. Het plan bestaat om 1994 uit te roepen tot Mata Hari-jaar.

Boon gokt daarom op zeker 250.000 bezoekers per jaar. “De mythe rond Mata Hari is nog levend. Samen met Anne Frank is zij in het buitenland de bekendste Nederlandse vrouw.”

In het comité van aanbeveling van het museum zitten onder anderen de Friese commissaris Wiegel, burgemeester J. te Loo van Leeuwarden, het VVD-Kamerlid A. Jorritsma-Lebbink en directeur J.F. Westra van de Anne Frank Stichting.