Koers Hoogovens omhoog op golven van speculatiedrift

AMSTERDAM, 13 JULI. Het staal- en aluminiumconcern Hoogovens is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs door de grens van 40 gulden heengegaan. Rondom het middaguur noteerde het aandeel-Hoogovens 40,40 gulden, 1,10 gulden meer dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM Handelaren en analisten zien de koersstijging als een vorm van speculatie door buitenlandse beleggers. In het licht van de resultaten van Hoogovens vorig jaar (ongeveer een half miljard gulden verlies) en de sombere vooruitzichten van de staal en -aluminiummarkt vinden deskundigen het huidige koersniveau overdreven hoog. “De prijs van het aandeel is veel te hoog”, meende een analist vanmiddag.

De koers van Hoogovens schoot vanmorgen na de opening van de beurs omhoog en bereikte zelfs een peil van 41 gulden. Dat was de hoogste koers sinds augustus 1992 toen een koers van 43 gulden werd gehaald, voordat het aandeel afgleed naar 19,80 gulden in november. “Het aandeel Hoogovens is de zo'n beetje de beste perfomer van de laatste zes maanden”, was vanmiddag het verbaasde commentaar van analist T. Jochems van CLN Oyens & Van Eeghen.

Hoogovens profiteert van de belangstelling voor cyclische waarden op de beurs, die ook vanmorgen positief was gestemd. Beleggers gaan ervan uit dat de economie op termijn aantrekt en dat Hoogovens dan weer in de buurt komt van zijn "intrinsieke waarde' (eigen vermogen per aandeel) van 82 gulden. Jochems: “Het idee van beleggers is dat de koers binnen een jaar of vier, als de markt weer is hersteld, rond die intrinsieke waarde zal komen. Om die reden zijn er in het buitenland nogal wat koopadviezen afgegeven, onder meer door Goldman Sachs. Bij die redenering zijn echter nogal wat vraagtekens te plaatsen. De vraag is of Hoogovens bij een eventueel faillissement inderdaad die tachtig gulden per aandeel opleveren”.

De scepsis over Hoogovens is vrij algemeen bij analisten, die de winst van het staalbedrijf niet binnen twee jaar zien herstellen. “Operationeel valt er voorlopig niet veel te verwachten. Zonder overheidssteun dan wel -garanties zou Hoogovens het zelfstandig niet redden. Als je kijkt naar het Daf-verhaal of Fokker dat ook niet zo geweldig was voor beleggers, kun je je afvragen of het niet behoorlijk speculatief is om als belegger te denken dat jij het er als aandeelhouder Hoogovens goed vanaf brengt. Het enige wat zeker is, is dat de koers binnenkort weer naar beneden gaat”, zegt Jochems.

De jacht op de cyclische waarden dreef vanmorgen ook DSM en KLM omhoog. DSM brak door de aanhoudende vraag uit Duitsland en Zwitserland door de 100 gulden grens en noteerde vanmiddag 100,30 gulden, een gulden meer dan gisteren. Ook de omzet was met ruim 400.000 stuks fors te noemen. “DSM breekt weer door alle barrières, maar vraag me niet waarom”, zei een handelaar. Gisteren steeg de koers al 4,5 procent in het spoor van de Duitse chemiereuzen.

KLM was de grote uitschieter waar het de omzet betrof en noteerde rondom de middag een aantal van ruim 800.000 stukken. De koers noteerde 30,50 gulden tegen een slot van 29,50 gulden. De vraag zou vooral uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn, mede als gevolg van de berichten over de ontslagen die de fusie van KLM met SAS en Swissair zou begeleiden. “Het betekent dat de kosten omlaag gaan”, meldde een handelaar.

De niet-cyclische aandelen en vooral de voedingswaarden kregen juist een tik vanmorgen. Heineken verloor zeven dubbeltjes op 170 gulden, terwijl Unilever 30 cent verloor op 200,90 gulden. De val was mede het gevolg van de verzwakkende dollar, die rondom de middag 1,9360 gulden noteerde, na gisteren op 1,9465 te zijn gesloten. De twijfels over de dollar hangen samen met de indicatoren voor de Amerikaanse economie die dezer dagen worden gepubliceerd, vandaag de producentenprijzen en morgen de consumentenprijzen. Uit die inflatiecijfers kan de richting van de Amerikaanse rentetarieven worden afgelezen.

Over de gehele linie stegen de koersen vanmorgen ondanks de zwakkere dollar. De EOE-index stond vanmiddag op 333,63 punten, een fractie boven het slot van gisteren van 332,90 punten.

NEW YORK De aandelenkoersen op effectenbeurs van New York zijn gisteren slechts een fractie gestegen. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot 3,32 punten hoger op 3.524,38.

TOKIO Op de beurs van Tokio stegen de koersen. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot voor de eerste keer sinds een maand boven de 20.000 punten. Als gevolg van de hoop op een renteverlaging in Japan steeg de index met 200,42 punt tot 20.180,42.