Koers Franse franc blijft onder druk staan

PAG. 13 FRANSE HOOGMOED PARIJS/ BONN, 13 JULI. De koers van de Franse franc vertoonde vanmorgen een licht herstel na een nieuwe interventie van de Franse centrale bank. Omstreeks het middaguur lag de koers op 0,3296 gulden, tegen een slotkoers gisteren van 0,3298. Zowel de Bundesbank als de Banque de France intervenieerden gisteren op de valutamarkt in een poging de koers van de Franse franc te steunen. De president van de Bundesbank, Schlesinger, deed geruststellende uitspraken in een poging de druk van de franc te halen.

De Franse munt staat zwaar onder druk in het EMS na berichten vorige week over een verslechtering van de Franse economie.

Vanochtend toonde de koers van de franc een licht herstel na een interventie door de Franse centrale bank. Volgens valutahandelaren was de ingreep van de Franse centrale bank klein en bleef de koersstijging daardoor beperkt.

De dollar en het pond profiteerden van de spanningen in het EMS. De dollar bereikte een koers van 1,73 ten opzichte van de Duitse mark, het hoogste niveau sinds augustus 1991.

Schlesinger noemde de spanningen rond de Franse munt “van zeer tijdelijke aard”. “De samenwerking tussen de Bundesbank en de Banque de France is nog net zo nauw als anders”, aldus Schlesinger. Hij noemde de situatie in het EMS “veel stabieler dan in september of december vorig jaar”.

Ook de Duitse minister van financiën, Waigel, sprak van de “nauwe en succesvolle” samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland op valutagebied. Zijn Franse collega Alphandéry liet op een persconferentie weten dat de koppeling van de franc en de D-mark “absolute noodzaak” is.