Khieu Samphan keert terug naar Phnom Penh

PHNOM PENH, 13 JULI. De leider van de Rode Khmer, Khieu Samphan, heeft vandaag bij zijn terugkeer in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh gezegd bereid te zijn de gewapende strijd om de heerschappij over het land op te geven.

In ruil daarvoor wil hij een adviserende rol in de onlangs gekozen regering. Hij zou tevens aangeboden hebben zijn 10.000 strijders onder te brengen in een Cambodjaanse strijdmacht. Khieu had ontmoetingen met de twee regeringsleiders, prins Norodom Ranariddh en Hun en Sen en met het staatshoofd prins Norodom Sihanouk. In april trok Khieu zich met zijn manschappen terug uit Phnom Penh, naar hij zei omdat hij vreesde voor zijn veiligheid, wegens de boycot van de Rode Khmer van de door de Verenigde Naties georganiseerde verkiezingen. In 1991 ondertekende de maostische Rode Khmer, met drie andere partijen een vredesakkoord dat een einde maakte aan een dertien jaar durende, bloedige burgeroorlog. De beweging hield zich echter niet aan de afspraken en zette de gewapende strijd voort. De verkiezingen werden een groot succes door de massale opkomst en het eerlijke verloop. Khieu zei vandaag dat hoge Cambodjaanse regeringsfunctionarissen hem hebben laten weten dat Sihanouk de Rode Khmer nu een ministerspost in de nieuwe regering heeft aangeboden. (AP, Reuter)