Het noordpoolgebied: nog een ongerepte wereld

The Arctic, Afl. 1 Man's last frontier, Ned. 1, 19.01-19.31u.

Dertien afleveringen zal de AVRO in de warme zomermaanden besteden aan de pracht en problemen van het koude noordpoolgebied. De eerste uitzending van vanavond dient als een soort inhoudsopgave van de serie die handelt “over de ongerepte wereld die grote veranderingen doormaakt”.

Als lange aankondiging voor wat er komen gaat, heeft die eerste uitzending een hoog flipperkastgehalte. De commentator is nog maar net begonnen om uitleg te verschaffen over het effect van lawaai - als bron van vervuiling - op het leefmilieu van de Beluga-walvis, en voor je het weet gaat het al weer over de PCB's in vetlagen van ijsberen.

De beelden zijn werkelijk prachtig. Honderd eskimo's die via een lang, dik touw een walvis aan land hijsen om de vis vervolgens in bloederige porties te verdelen of het zwemmen van een groep narwal-walvissen. Maar zo intelligent als het camerawerk is, zo onnozel en bovendien vaak onjuist is het commentaar. Zoals wel vaker bij natuurdocumentaires zou je wensen dat er aan de teksten evenveel zorg wordt besteed als aan de beelden.

Het onderwerp leent zich ervoor. Want het is met die poolgebieden inderdaad zoals met die kanarie in de mijn, merkt een Canadese onderzoeker in de documentaire op: juist in de Arctische gebieden merk je meteen hoe het er met het mondiale klimaat voorstaat. Hopelijk zijn die andere afleveringen gemonteerd door een redacteur die nuchter was.