Hata wil "zielonderzoek'

HAMAMATSU, 13 JULI. Een nieuwe Japanse regering waarin na de verkiezingen van komende zondag de partij van oud-minister van financiën Tsutomu Hata deelneemt, zal in het parlement als eerste daad de “schade aan harten, mensen, bezittingen en landen” aan de orde stellen die Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft aangericht.

Dat zei lijststrekker Hata gisteren op een persconferentie in de stad Hamamatsu, 200 kilometer zuidwestelijk van Tokio. Tot nu toe is de al 38 jaar regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) steeds terughoudend geweest in het toegeven van de Japanse oorlogsmisdaden.

Hata: “We moeten doen aan ernstige zielonderzoek en zelfkritiek en ook achter de redenen en de oorzaken komen van deze vergissing. We moeten op basis daarvan onze verontschuldigingen en gevoelens van diepe zelfkritiek tot uitdrukking brengen wat we deden jegens de slachtoffers van de oorlog en jegens onze buurlanden en andere landen in de wereld. Op basis daarvan moeten we vrede en samenwerking tot stand brengen met deze landen en landen in andere delen van de wereld. Ik had de plicht dat te doen als minister, maar ik faalde ongelukkigerwijs om dat te realiseren. Maar het moet worden gedaan als beginpunt van een nieuwe politiek en een nieuwe diplomatie.”

Hata, met opgerolde mouwen van zijn jasje als teken van energie en met hese stem, wilde desgevraagd niet in details treden. Tsutomu Hata (57) wordt door politieke analisten beschouwd als de nieuwe premier van Japan in een coalitieregering zonder de Liberaal-Democratische Partij. Zij voorspellen dat zondag de LDP de meerderheid in het Lagerhuis kwijtraakt en voor het eerst in 38 jaar haar ononderbroken regeringsmacht verliest. Hata c.s., tot voor kort zeer invloedrijke LDP'ers, brachten vorige maand het kabinet van premier Miyazawa ten val, wat leidde tot de vervroegde algemene verkiezingen, en splitsten zich vervolgens af van de LDP en richtten een nieuwe partij op, de Shinseito of Vernieuwingspartij.

Op de persconferentie waren zowel buitenlandse als Japanse journalisten aanwezig, in Japan een zeldzaam verschijnsel. De duizenden Japanse journalisten hebben hun eigen, besloten persclubs, waar buitenlandse journalisten worden geweerd. Pas sinds kort worden die mondjesmaat opengesteld voor buitenlandse journalisten.